Logoklein (Small) 

PRIKKELBARE DARM SYNDROOM BELANGENORGANISATIE

Na 1 januari 2020 is de PDSB geen vereniging meer maar een stichting.
Hier vind je de informatie over deze wijziging.

FODMAP-dieet aftrekbaar

Geplaatst op 01-03-2017  -  Categorie: Nieuws

Vanaf 1 maart tot 1 mei kunt u belastingaangifte doen over 2016. Voor het eerst kunt u dieetkosten voor het FODMAP-dieet aftrekken: 900 euro op basis van een heel jaar.

Zorgkosten aftrekken

Als u zorgkosten hebt die u niet vergoed heeft gekregen, mag u onder bepaalde voorwaarden kosten aftrekken. Het gaat om bijvoorbeeld kosten voor medicijnen, hulpmiddelen, arts, tandarts, maar ook dieetkosten. U kunt alleen zorgkosten aftrekken als het totaal aan niet-vergoede ziektekosten boven een bepaalde drempel ligt. Die drempel is afhankelijk van uw inkomen.
Meer informatie hierover vindt u op https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/relatie_familie_en_gezondheid/gezondheid/aftrek_zorgkosten/.

FODMAP-dieet

Kosten voor bepaalde diëten (bijv. lactosevrij, glutenvrij) zijn al langere tijd aftrekbaar. Voor het eerst is nu ook het FODMAP-dieet voor Prikkelbare Darm Syndroom aan de dieetlijst van de belastingdienst toegevoegd. Als u in 2016 op advies van een arts of diëtist het FODMAP-dieet heeft gevolgd, kunt u voor de maanden waarin u dit dieet hebt gedaan kosten aftrekken, als u aan de voorwaarden voldoet. Heeft u bijvoorbeeld 2 maanden het FODMAP-dieet gedaan, dan mag u 2/12 van 900 euro, dat is 150 euro aftrekken. Zie https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/relatie_familie_en_gezondheid/gezondheid/aftrek_zorgkosten/overzicht_zorgkosten/dieetkosten/dieetlijsten/dieetlijst_2016 

Dieetbevestiging

U hoeft in eerste instantie geen verklaring van een arts of diëtist mee te sturen (dat kan ook niet bij de digitale belastingaangifte). Als u controle krijgt van de Belastingdienst kunnen ze u vragen om een dieetbevestiging. Deze kunt u downloaden via https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/relatie_familie_en_gezondheid/gezondheid/aftrek_zorgkosten/overzicht_zorgkosten/dieetkosten/dieetbevestiging en in laten vullen door uw arts of diëtist.

DieetkostenPrikkelbare Darm Syndroom Belangenorganisatie
Geen bezoekadres
Postbus 2597
8901 AB Leeuwarden
KvK-nummer: 32082218

ofni.[antispam].@pdsb.nl

eitartsinimda.[antispam].@pdsb.nl

negarvehcsidem.[antispam].@pdsb.nl

 

 

Word vriend van de PDSB! De voordelen op een rij: