Logoklein (Small) 

PRIKKELBARE DARM SYNDROOM BELANGENORGANISATIE

Na 1 januari 2020 is de PDSB geen vereniging meer maar een stichting.
Hier vind je de informatie over deze wijziging.

Eenvoudige poeptest kan darmonderzoek voorkomen

Geplaatst op 12-11-2017  -  Categorie: Nieuws

Een nieuwe zeer betrouwbare ontlastingstest kan buikpijnpatiënten snel duidelijkheid geven of ze mogelijk een darmontstekingsziekte (IBD) of Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) hebben.

Er wordt t/m december een pilot gedaan in Ede. In maart zijn de resultaten bekend. De bedoeling is dat de test dan over enige tijd bij alle huisartsen verkrijgbaar is.

calprotectine-200x200De patiënt kan de test thuis doen. De test bestaat uit een Calprotectine-test en de FOBTi. De Calprotectine-test meet het Calprotectinegehalte (eiwitenzym) in de ontlasting. De FOBTi meet het bloed in de ontlasting. Door beide testen samen is de betrouwbaarheid van de uitslag 95%.

Naast de 2 testen zit er een zeiltje, een pipetje en een buisje vloeistof in het doosje. Thuis span je een zeiltje met plakstrips over de toiletpot. Je gaat op de toiletbril zitten en doet je behoefte. Het zeiltje vangt dit netjes op. Vervolgens prik je met het pipetje op 3 verschillende plekken in je ontlasting. Vervolgens stop je het pipetje terug in de vloeistof. Even goed schudden. Dan druppel je met het pipetje een paar druppels van de vloeistof op de beide testen. Na 5 tot 10 minuten heb je de uitslag.

De verwachting is dat de test zorgt voor 40% minder verwijzingen naar het ziekenhuis. Een groot deel van de patiënten hoeft dan geen onnodige en pijnlijke endoscopie meer te ondergaan.

Meer informatie:

 Prikkelbare Darm Syndroom Belangenorganisatie
Geen bezoekadres
Postbus 2597
8901 AB Leeuwarden
KvK-nummer: 32082218

ofni.[antispam].@pdsb.nl

eitartsinimda.[antispam].@pdsb.nl

negarvehcsidem.[antispam].@pdsb.nl

 

 

Word vriend van de PDSB! De voordelen op een rij: