logo

PRIKKELBARE DARM SYNDROOM BELANGENORGANISATIE

Oproep: Deelnemers voor onderzoek naar glutengevoeligheid

Geplaatst op 24-09-2020  -  Categorie: Oproepen

Egel voedseldagboekOnderzoekers van het Well on Wheat?-project zijn op zoek naar deelnemers voor een onderzoek genaamd De effecten van broodconsumptie op intestinale en extra-intestinale klachten in niet-coeliakiegerelateerde glutengevoeligheid.

In dit onderzoek kijken de onderzoekers naar de effecten van verschillende soorten brood op maag- en darmklachten en het algehele welbevinden van mensen die gevoelig zijn voor gluten, zonder dat daarbij sprake is van coeliakie (glutenintolerantie).

Mensen met glutengevoeligheid hebben klachten die doen denken aan coeliakie (glutenintolerantie), maar die ook passen bij het Prikkelbare Darm Syndroom, namelijk buikpijn, een opgeblazen gevoel, diarree of juist obstipatie. In tegenstelling tot mensen met coeliakie is er geen sprake van een beschadigde darmwand en worden er ook geen tarwe-allergeenspecifieke antilichamen in het bloed aangetroffen. De wetenschap geeft deze groep mensen dan ook de naam niet-coeliakiegerelateerde glutengevoeligheid. 

Voor dit onderzoek zijn we op zoek naar mensen die maag-darmklachten krijgen na het eten van gluten of na het eten van brood.

Wat houdt deelname in?

Het onderzoek bestaat uit een screeningsbezoek en een testdag. Tijdens de testdag (8,5 uur) krijg je ontbijt en lunch met glutenbevattend of glutenvrij brood en vragen we je ieder uur een vragenlijst in te vullen. Na de testdag volgen nog twee follow-updagen, waarbij je thuis aan het einde van de dag een voedings- en klachtendagboek invult. 

Ter voorbereiding op de screening vragen we je om ten minste één week volledig glutenvrij te eten. Dit glutenvrije dieet wordt voortgezet tijdens de testdag en de twee follow-up dagen. Als coeliakie nog niet is uitgesloten, zullen we dat doen door middel van een bloedonderzoek voorafgaand aan het screeningsbezoek. 

Het onderzoek wordt uitgevoerd in één van de volgende centra:

  • Maastricht UMC+
  • Wageningen Universiteit
  • Amsterdam UMC, locatie VUmc

Bij volledige deelname ontvang je een vergoeding van € 60. Daarnaast worden je reiskosten vergoed. 

Wie kan deelnemen?

Je kunt aan dit onderzoek deelnemen als je tussen de 18 en 70 jaar bent en maag-darmklachten ervaart binnen acht uur na het eten van gluten of na het eten van brood, terwijl je geen coeliakie (glutenintolerantie) of tarwe-allergie hebt. 

Meer informatie?

Wil je meer weten over dit onderzoek of wil je deelnemen? Neem dan contact op met onderzoeker Marlijne de Graaf via wow-intmed@maastrichtuniversity.nlPrikkelbare Darm Syndroom Belangenorganisatie
Geen bezoekadres
Postbus 2597
8901 AB Leeuwarden
KvK-nummer: 32082218

ofni.[antispam].@pdsb.nl

eitartsinimda.[antispam].@pdsb.nl

negarvehcsidem.[antispam].@pdsb.nl

 

 

Word vriend van de PDSB! De voordelen op een rij: