Logoklein (Small) 

PRIKKELBARE DARM SYNDROOM BELANGENORGANISATIE

Na 1 januari 2020 is de PDSB geen vereniging meer maar een stichting.
Hier vind je de informatie over deze wijziging.

Iedereen op online cursus voor betere zorg

Geplaatst op 09-03-2017  -  Categorie: Nieuws

ZoBeter logoMensen die slecht of ingewikkeld nieuws verwachten van een arts, nemen al vaak iemand mee de spreekkamer in, want 2 horen meer dan 1. Toch valt dat nog weleens tegen. Met de emotionele ondersteuning van de zieken zit het meestal wel goed, maar de begeleiders zouden inhoudelijk meer kunnen betekenen bij zo'n gesprek. U kunt zich voorbereiden, bijvoorbeeld door middel van een korte online cursus 'Co-patiënt' waarmee u onder meer slimme vragen kunt leren te stellen. 

Stichting ZoBeter ontwierp de minicursus op basis van haar methode 'Co-patiënt', een ondersteuningsmethode die de stichting i.s.m. Zilveren Kruis in o.a. het Erasmus MC in Rotterdam heeft getest met Co-patiëntvrijwilligers en ernstig zieke patiënten. Het positieve resultaat was aanleiding voor een oproep uit de Tweede Kamer om dit gedachtegoed breder in te zetten.

De stichting wil de zorgsector maar ook het bedrijfsleven benaderen met een oproep om mee te werken aan de bevordering van het verschijnsel Co-patiënt en aan de toegankelijkheid van de cursus voor iedereen.

Niet alleen de zieke heeft wat aan de Co-patiënt, ook de zorg kan er doelmatiger door worden. Het kan leiden tot betere spreekkamergesprekken, minder twijfels, gezamenlijke besluitvorming met artsen over de behandelkeuzes, navolging van behandeladviezen en een sneller herstel van patiënten.
Het bedrijfsleven kan meeprofiteren van dat snellere herstel. Daarom zouden zorgsector èn bedrijfsleven het Co-patiëntschap moeten bevorderen. 

Oproep: Om dit te kunnen bereiken roept de stichting iedereen in Nederland op om haar initiatief voor een minicursus Co-patiënt op zobeter.nl of haar Facebookpagina te steunen.

De stichting hoopt ook dat mensen voor Co-patiënt willen 'leren' om vreemden te begeleiden, omdat sommige mensen niemand hebben om mee te nemen.

Meer informatie: www.zobeter.nl 

 

 Prikkelbare Darm Syndroom Belangenorganisatie
Geen bezoekadres
Postbus 2597
8901 AB Leeuwarden
KvK-nummer: 32082218

ofni.[antispam].@pdsb.nl

eitartsinimda.[antispam].@pdsb.nl

negarvehcsidem.[antispam].@pdsb.nl

 

 

Word vriend van de PDSB! De voordelen op een rij: