Logoklein (Small) 

PRIKKELBARE DARM SYNDROOM BELANGENORGANISATIE

Na 1 januari 2020 is de PDSB geen vereniging meer maar een stichting.
Hier vind je de informatie over deze wijziging.

Advies aan minister: linaclotide onder voorwaarden vergoed

Geplaatst op 29-05-2015  -  Categorie: Nieuws

Waarschijnlijk kunnen PDS-patiënten met hevige verstopping over enkele maanden - onder strikte voorwaarden - het medicijn linaclotide vergoed krijgen, na een proefbehandeling via een MDL-arts.

Het Zorginstituut Nederland stuurde op 28 mei een brief naar de Minister van Volksgezondheid Welzijn en Sport. De brief bevat het advies om linaclotide onder strikte voorwaarden te vergoeden aan een beperkte groep patiënten met matig tot ernstig Prikkelbare Darm Syndroom met obstipatie.

De belangrijkste punten uit het advies:

  • Huisartsen schrijven geen linaclotide voor.
  • Patiënten met matig tot ernstig PDS met verstopping moeten eerst minimaal een jaar zijn behandeld volgens de NHG-standaard of Multidisciplinaire Richtlijn voor Prikkelbare Darm Syndroom. Als dit niet voldoende werkt kunnen ze worden doorverwezen naar een Maag-Darm-Lever-arts in een ziekenhuis.
  • Als de patiënt aan de voorwaarden van het protocol voldoet (met een bepaalde minimum klachtenscore) kan de MDL-arts een proefbehandeling met linaclotide starten.
  • Als de klachten dankzij linaclotide dan volgens het protocol voldoende afnemen, kan de patiënt langere tijd linaclotide voorgeschreven krijgen.
  • De genoemde richtlijnen voor PDS moeten worden aangepast.


PDS Belangenvereniging tevreden
De PDSB ontving vandaag een kopie van de brief van het Zorginstituut. We zijn hier voorlopig heel tevreden over. Hopelijk neemt de Minister het advies over en kunnen de PDS-patiënten die het medicijn echt nodig hebben dit over enkele maanden (augustus, september) vergoed krijgen. We houden u uiteraard op de hoogte van de ontwikkelingen.

Samen met de Nederlandse Vereniging van MDL-artsen hebben we meer dan een jaar 'gestreden' voor vergoeding van linaclotide. In de eerdere nieuwsberichten hierover is te lezen dat dit zeker niet gemakkelijk was. We zijn blij dat al onze inspanningen niet voor niets zijn geweest en hopen dat veel patiënten baat zullen hebben bij het medicijn.Prikkelbare Darm Syndroom Belangenorganisatie
Geen bezoekadres
Postbus 2597
8901 AB Leeuwarden
KvK-nummer: 32082218

ofni.[antispam].@pdsb.nl

eitartsinimda.[antispam].@pdsb.nl

negarvehcsidem.[antispam].@pdsb.nl

 

 

Word vriend van de PDSB! De voordelen op een rij: