Logoklein (Small) 

PRIKKELBARE DARM SYNDROOM BELANGENVERENIGING

PDS-patiënten gezocht voor ademonderzoek

Geplaatst op 08-05-2017  -  Categorie: Oproepen

De Universiteit Wageningen (WUR) nodigt PDS-patiënten uit voor een onderzoek van de adem. 

Waarom?

In uitgeademde lucht zitten allerlei vluchtige stoffen. De samenstelling van deze vluchtige stoffen is mogelijk anders bij bepaalde aandoeningen, bijvoorbeeld astma, diabetes en Prikkelbare Darm Syndroom. Het doel van dit onderzoek is uitzoeken hoe de samenstelling van vluchtige stoffen in uitgeademde lucht van mensen met astma, diabetes of Prikkelbare Darm Syndroom verschilt van mensen zonder deze aandoeningen. Op basis van de resultaten van het onderzoek kan de WUR achterhalen of de samenstelling van uitgeademde lucht gebruikt kan worden om de ziektelast in kaart te brengen.

Wie kan meedoen?

Voor het onderzoek is de WUR met name op zoek naar mensen met Prikkelbare Darm Syndroom die geen diabetes type 2 ('ouderdomssuiker') of astma hebben.
Ook zijn ze op zoek naar mensen met een goede algemene gezondheid die geen Prikkelbare Darm Syndroom, diabetes type 2, of astma hebben.

Je komt in aanmerking indien je:

  • 55 jaar of ouder bent
  • niet rookt
  • bereid bent om 1 keer per 4 weken naar de onderzoeksfaciliteit te komen voor een ademmeting (5 keer in totaal)
  • de beschikking hebt over een computer of laptop met internettoegang waarmee je digitale vragenlijsten kunt invullen.

Wat houdt het onderzoek in?

wurAls je je aanmeldt voor deelname aan het onderzoek vraagt de WUR je eerst om een vragenlijst in te vullen over je gezondheid. Op basis van je antwoorden controleren zij of je mee kunt doen aan het onderzoek.

Als je deelneemt aan het ademonderzoek kom je in totaal 5 keer naar de onderzoeksfaciliteit voor een adem-meting. Dit zal 1 keer per 4 weken zijn. (In september zullen er geen metingen zijn.) Dit bezoek duurt 15-20 minuten. Tijdens dit bezoek adem je 6 x gedurende 5 seconden uit in een speciaal buisje dat direct wordt geanalyseerd op vluchtige stoffen. Ook worden er enkele vragen gesteld over je voeding van de dag ervoor en eventuele klachten die je die dag ervaart. Vanaf 2 uur voorafgaand aan de ademmeting mag je niet meer eten en drinken (behalve water) en niet je tanden poetsen, kauwgom kauwen of mondverfrissers gebruiken.
De ademmetingen zullen zoveel mogelijk op hetzelfde tijdstip op dezelfde weekdag plaatsvinden.

Verder ontvang je tijdens het onderzoek wekelijks een digitale vragenlijst over eventuele klachten die je die week ervaren hebt. 
Je hoeft je tijdens het onderzoek niet aan speciale leefregels te houden.

Wanneer?

De sessies vinden plaats in de periode van 23 mei tot en met 11 oktober 2017, waarbij je 1 maal per 4 weken komt. In september zullen er geen sessies zijn.
Je bezoek vindt steeds op dezelfde dag van de week, op hetzelfde tijdstip plaats. Je kunt in de inschrijfvragenlijst aangeven welke dagen en tijden je beschikbaar bent.

Waar?

De ademmetingen vinden plaats op de Wageningen Campus bij RIKILT (gebouw 123, Akkermaalsbos 2, Wageningen).

Wat levert het op?

  • Een financiële vergoeding van €10 per deelnemer per afgeronde adem-meting (€50 totaal)
  • Een belangrijke bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek.

Kan je partner ook deelnemen?

Egel laptopIndien jullie beiden geïnteresseerd zijn in deelname aan dit onderzoek dan kunnen jullie je allebei aanmelden, als jullie voldoen aan de eerder genoemde criteria. 

Hoe deelnemen?

Lijkt het je leuk om deel te nemen aan het onderzoek, dan kun je je aanmelden via onderstaande knop. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 20 minuten.

Aanmelden voor dit onderzoek

Inschrijven kan t/m dinsdag 9 mei. Je hoort zo spoedig mogelijk na sluiting van de inschrijving, of je mee kunt doen. Wanneer je niet voldoet aan de criteria, krijg je helaas een afwijzing.
De WUR stelt je inschrijving erg op prijs!

Mocht je vragen hebben over dit onderzoek dan kun je contact opnemen via keozrednokaams.[antispam].@wur.nl Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging
Geen bezoekadres
Postbus 2597
8901 AB Leeuwarden
KvK-nummer: 32082218

ofni.[antispam].@pdsb.nl

eitartsinimdanedel.[antispam].@pdsb.nl

 

 

Word lid! De voordelen op een rij: