Logoklein (Small) 

PRIKKELBARE DARM SYNDROOM BELANGENVERENIGING

Bijwerkingen melden? Daar word je beter van!

Gerda Weits

Prikkels, september 2017

Dat medicijnen bijwerkingen kunnen veroorzaken, weten we. Maar waarom is het melden van bijwerkingen zo belangrijk en hoe kun je daarmee zelf bijdragen aan het veiliger gebruik van medicijnen?

Bijwerkingencentrum Lareb is het meldpunt van Nederland voor bijwerkingen van alle geneesmiddelen en andere gezondheidsproducten. Lareb is een onafhankelijke stichting en al 25 jaar verantwoordelijk voor de landelijke registratie en analyse van meldingen van bijwerkingen bij geneesmiddelengebruik. Lareb verzamelt op één centraal punt meldingen van alle bijwerkingen. Dit zijn meldingen van artsen, apothekers, verpleegkundigen of van patiënten zelf: iedereen kan een melding doen.

Waarom is melden zo belangrijk?

Door alle meldingen op een centraal punt te verzamelen, kan inzicht worden verkregen over de veiligheid van geneesmiddelen. Dit kunnen nieuwe bijwerkingen zijn, maar ook bijzondere aspecten van bestaande bijwerkingen. Een voorbeeld: begin dit jaar ontdekte Lareb, naar aanleiding van meldingen, dat er overgevoeligheid voor zonlicht kan optreden bij het gebruik van mesalazine, een geneesmiddel dat gebruikt wordt bij de chronische darmontsteking colitis ulcerosa. Deze bijwerking stond nog niet in de bijsluiter. Wanneer je dit geneesmiddel gebruikt, is het wel belangrijk dat je deze klachten kunt herkennen als mogelijke bijwerking van het middel.
Een ander voorbeeld zijn de meldingen van een doof gevoel, tintelingen of pijn aan handen en voeten bij het gebruik van vitamine B6. Op basis van deze meldingen constateerde Lareb dat hoge doseringen vitamine B6 kunnen leiden tot zenuwschade aan handen en voeten. Wanneer je dit niet herkent, kun je mogelijk veel te lang blijven doorlopen met klachten of onnodig het medische circuit ingestuurd worden. Dit zijn enkele voorbeelden om te laten zien waar een melding toe kan bijdragen. Meer aandacht voor het herkennen en erkennen van klachten als bijwerkingen levert uiteindelijk betere zorg.

Wat gebeurt er met mijn melding?

Alle binnengekomen meldingen worden door een deskundige bekeken, verwerkt en geregistreerd. Elke melding wordt uiteraard vertrouwelijk behandeld. Soms wordt extra informatie gevraagd aan de melder. Daarnaast worden meldingen door een team deskundigen, van onder andere artsen en apothekers, binnen Lareb besproken. Dit kan leiden tot nadere analyses van meldingen en bijvoorbeeld tot waarschuwingen of aanpassingen in de bijsluitertekst.

Kunnen alleen nieuwe bijwerkingen gemeld worden?

Nee, want ook van al bekende bijwerkingen weten we nog lang niet alles. Neem bijvoorbeeld de statines. Dit zijn medicijnen die veel worden voorgeschreven voor de behandeling van een verhoogd cholesterol. Daarvan is bekend dat ze spierklachten, zoals spierkramp en spierpijn, kunnen veroorzaken. Doordat Lareb meldingen kreeg over spierscheuringen zijn we meer te weten te komen over spierklachten. Het is belangrijk dat artsen en patiënten ervan op de hoogte zijn dat ook spierscheuringen kunnen optreden bij statinegebruik. Ook wanneer je niet zeker weet of je klachten te maken hebben met geneesmiddelengebruik, kun je dat bij ons melden.

Hoe kan ik mijn bijwerking melden?

Je kunt bijwerkingen melden via het formulier op de website van Lareb: www.lareb.nl of via www.mijnbijwerking.nl. Verder adviseren we je klachten of bijwerkingen altijd met je arts of apotheker te bespreken.