Medisch-wetenschappelijk onderzoek Prikkelbare Darm Syndroom zoekt deelnemers

Medisch-wetenschappelijk onderzoek Prikkelbare Darm Syndroom zoekt deelnemers

  • Patiënten gediagnostiseerd met PDS
  • Onderzoek naar het effect van 8 weken behandeling met het onderzoeksmiddel (supplement of placebo)
  • 3 studie bezoeken in het ziekenhuis en 3 maal telefonisch contact
  • Mogelijkheid tot meedoen: tot eind december 2023

Het onderzoek:

PDS is een veel voorkomende darmaandoening, gekenmerkt door terugkerende buikpijn tijdens ontlasting of een verandering in stoelgang. PDS patiënten hebben vaak constipatie, diarree of een combinatie van constipatie en diarree, evenals symptomen van opgeblazen gevoel of opgezette buik.

Bij het optreden van PDS speelt een verstoorde balans van de bacteriën in uw darmkanaal mogelijk een rol. Er kunnen bijvoorbeeld een lager aantal goede bacteriën zijn die over het algemeen als gunstig voor uw gezondheid worden beschouwd. De consumptie van niet verteerbare voedselingrediënten, zoals galacto-oligosacchariden (hierna GOS genoemd), kan de groei van deze goede bacteriën stimuleren. Door het bacteriële evenwicht van het darmkanaal te herstellen, kunnen de symptomen van PDS mogelijk worden verminderd na consumptie van GOS.

Het doel van dit onderzoek is om erachter te komen of de dagelijkse inname van een voedingssupplement met GOS, de ernst van de symptomen van patiënten met PDS kan verminderen. Om dit verder te onderzoeken vergelijken we de effecten van een voedingssupplement met de effecten van een placebo. Een placebo is een stof zonder actieve ingrediënten; ofwel een ‘nep’ behandeling.

Wie kan deelnemen?

Patiënten, tussen 18 en 65 jaar, met PDS die een stabiel voedingspatroon hebben en geen speciaal dieet volgen (bijvoorbeeld ‘low FODMAP’, glutenvrij, suikervrij, caloriearm, etc.) U mag geen grote operatie in de buikregio gehad hebben of lijden aan een andere darm ziekte.

Wat houdt dit onderzoek in voor u?

We vragen u het onderzoeksmiddel (supplement of placebo) dagelijks in te nemen, voor 8 weken in totaal. Deelname aan dit onderzoek is helemaal vrijwillig. Als u deelneemt aan het onderzoek, kunt u altijd van gedachten veranderen en op elk gewenst moment tijdens het onderzoek stoppen. U ontvangt een passende vergoeding voor uw deelname en reiskosten.

Interesse?

Vraag een verwijsbrief bij uw huisarts voor de MDL-afdeling van een van onderstaande ziekenhuizen:

Ziekenhuis Gelderse Vallei, Ede

Medisch Centrum Leeuwarden, Leeuwarden


Het Jeroen Bosch Ziekenhuis, Den Bosch

Berichten overzicht