Logoklein (Small) 

PRIKKELBARE DARM SYNDROOM BELANGENORGANISATIE

Leefstijl(ziekte)

Egels praten01-12-2017

Katja

Prikkels, december 2017

In september keek ik naar RTL Late Night, er was een item dat heette ‘Van medicijnen naar paprika’. Een vrouwelijke huisarts vertelde te staan voor minder medicijnen en meer aandacht voor een gezonde leefstijl bij ziektes. Ze sloot medicijnen niet uit, maar pleitte voor meer oog voor de leefstijl van de patiënt, ook in artsenopleidingen.

Prima om daar meer oog voor te hebben, want een goede leefstijl kan preventief werken en dus voorkomen dat mensen patiënt worden! Iedereen weet inmiddels wel dat een goede nachtrust, gevarieerd eten, elke dag bewegen, niet roken en niet drinken goed zijn voor lijf en leden. In die zin is er dus niets nieuws onder de zon. Maar dit wil niet zeggen dat mensen zich hieraan houden en het blijft dus nodig dit onder de aandacht te brengen. Al ging het hier dus niet om de preventieve werking, maar om de integratie van een gezonde leefstijl in de behandeling van een patiënt.

De term ‘leefstijlziekte’ viel een paar keer, maar die kon ik niet rijmen met de ziekte van Chrohn die hier behandeld werd en zelfs, heel kort, PDS. Ik weet dat als mensen roken, ze onder andere longkanker kunnen krijgen, dat mensen met overgewicht meer kans maken op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 en dat mensen die te veel drinken Korsakov kunnen ontwikkelen door hersenbeschadiging. En zo is er meer op te noemen (al speelt erfelijkheid ook een rol). Maar de ziekte van Crohn en PDS ontstaan niet door een bepaalde leefstijl. Wel is het zo dat je met je leefstijl klachten kunt verminderen of zelfs kwijt kunt raken, zoals bij deze huisarts blijkbaar het geval was. Ze vertelde namelijk dat ze vijftien jaar PDS gehad had. Door het eten van onbewerkte, gezonde producten was ze ervanaf gekomen! Ik wilde meer weten, maar er werd overgegaan op de ziekte van Crohn.

Op de tafel bij Humberto Tan stonden twee planken: één met ‘gezonde’ producten als broccoli, paprika, een appel en zalm. En een ‘slechte’ plank met worst, ham, witte rijst en suiker. Opzienbarend vond ik dit niet, dit wist ik al. Maar klachtenvrij als je alleen van de gezonde plank eet? Van broccoli krijg ik een opgeblazen gevoel en gasvorming, een appel mag ik niet vanwege de fructose en verse zalm zorgt dat er histamine vrijkomt, waar mijn teveel aan mestcellen weer op reageren. Ik hoorde verder niets over intoleranties waar wij als PDS’ers veel mee te maken hebben. Ook veel gezonde producten kunnen klachten geven, dus iedereen moet dat voor zichzelf uitzoeken!

Ik vond het onderwerp veel te kort door de bocht gaan, wat helaas vaker gebeurt in een praatprogramma. Een vrouw in het publiek met Crohn zei dat ze, door zich 80% aan haar gezonde leefstijl te houden, nu al twaalf jaar pijnvrij en medicijnvrij was! Wat fijn voor haar, maar kan het zo ‘simpel’ zijn? Ik doe dit ook, maar al met al ben ik niet klachtenvrij.