Logoklein (Small) 

PRIKKELBARE DARM SYNDROOM BELANGENORGANISATIE

Keep it cool

01-09-2019

Suzanne

Suzanne is getrouwd met Jan, ze hebben drie kinderen. Ze heeft PDS en vanwege een darmkankerverleden heeft ze veel buikoperaties ondergaan, waaronder verwijdering van haar dikke darm. Over haar ervaringen schreef ze het boek Buikgevoel.

Egel slapendDe vakantie was begonnen. Mijn man, kinderen en ik waren allemaal moe en wilden graag uitslapen tot we een ons zouden wegen. Vanwege de hitte daalden we af naar ons souterrain slash onze kelder omdat het daar koel was, zodat we onze hoofden fris konden houden. Ik sliep al een tijd slecht en als ik de media moest geloven, had dat een negatieve invloed op mijn (darm)gezondheid. Omdat een beetje meer rust in mijn buik en mijn hoofd dus geen overbodige luxe zou zijn, besloot ik mijn eigen slaapprobleem toch eens nader te bekijken.

Daarvoor moest ik terug naar de kern, naar mijn buikgevoelens, die een soort intuïtie zijn en ontstaan doordat ik me op een bepaald moment bewust word van de signalen die uit mijn darmen komen. Ze zijn het beste te interpreteren wanneer ik alle omgevingssignalen uitschakel. Dat gaat net als bij hypnotherapie, je gaat daarbij terug naar je onderbewuste en daar mag alles eruit komen. Alle ‘shit’ die je hebt meegemaakt, kun je zo op een rustige manier verwerken. En die ‘shit’ was er de laatste tijd wel. Mijn ernstig zieke vader met darmfalen, het had ongetwijfeld invloed op mijn slaap. Het buikgevoel dat ik voor mijzelf meestal goed kan inzetten bij problemen, moest ik voor mijn vader vinden. Dat was best moeilijk, omdat ik overdag mijn aandacht ook voor mijn gezin en anderen om mij heen nodig had.

Maar in de vakantie kreeg ik even rust, in mijn koele werkkamer onder mijn huis. Door daar te slapen, hoopte ik orde in mijn hoofd te scheppen. Toch kon ik die eerste nacht de slaap niet vatten en was mijn buik onrustig. Mijn oog viel op de stapel boeken die ik in de loop der jaren had gelezen toen ik mijn boek Buikgevoel schreef. Ik bladerde en herlas stukken tekst. Dat was waar ook: in de nacht is de verbinding tussen darmen en brein extra actief. Het gerommel in de darmen is er niet voor niets, er wordt een hoop informatie verwerkt en zelfs de bacteriën krijgen kans om orde op zaken te stellen. Men noemt de darmen niet voor niets wel de kelder van het lichaam, daar waar alles is opgeslagen, waar het vochtig is en bacteriën welig tieren.

Het was al bijna ochtend toen ik de boeken weer wilde opbergen. Er viel een briefje uit mijn favoriete boek, The Mind-Gut connection van professor Emeran Mayer, en ik las het onderstreepte deel: Dream analysis is one way to get in touch with and learn to trust your gut feelings (Droomanalyse is een manier om in contact te komen met je buikgevoel en erop te vertrouwen). Dát had ik nodig. Ik besloot uit te slapen en legde een schriftje met pen naast mijn koele bed, voor een droomvakantie met ordening van mijn buikgevoelens.