Logoklein (Small) 

PRIKKELBARE DARM SYNDROOM BELANGENVERENIGING

Herkent u dit ook?

Egel buikpijnDatum: 2010-03-01

Tirza Koman

Een aantal weken geleden belandde ik samen met een vriendin in het ziekenhuis voor een uitleg van het begrip slaap-apneu. Mensen die last hebben van dit euvel hebben een heel rijtje met vaak voorkomende klachten. Slecht slapen, overdag moe, chagrijnig en prikkelbaar, overdag minder alert etc. Het viel mij op dat veel van deze klachten overeen komen met de klachten die ik ken als Prikkelbare Darm Syndroom-patiënt. En waar schrijf je de klachten dan zelf aan toe? Zit het tussen je oren of komt het echt door de verstoppingen in je darmkanaal?

Bovendien, klachtenrijtje of niet, ikzelf heb van die weken dat ik totaal kan voorspellen hoe mijn darmen gaan reageren. Anderzijds maak ik weken mee dat ik totaal niet weet wat voor spel mijn darmen nu weer met me gaan spelen. Lijk ik me netjes te houden aan de tovercombinatie rust, regelmaat en reinheid, dan nog kan ik soms dagen moeten wachten op een keuteltje waarvoor ik halve persweeën moet verrichten in het kleinste hokje van het huis.

Nee, loop dan liever in datzelfde ziekenhuis even het rota-virus op. Vijf volle dagen aan de race, geen beschuitje dat binnenblijft en je elke dag zo slap voelen als een vaatdoek ...TOP! Ach tja, dan ben ik in ieder geval eens even lekker doorgespoeld. En kan ik morgen weer beginnen met een 'schone darm'. Kijken hoe lang ik het dit keer volhoud om klachtenvrij te blijven!

Terug naar Columns