Logoklein (Small) 

PRIKKELBARE DARM SYNDROOM BELANGENVERENIGING

Heerlijke zomerse bietjes

Ankie van der Kruk
Prikkels, juni 2015

Bij de vergeten groenten hoort ook de rode choggiabiet, met mooie kringen aan de binnenkant. Je kunt deze biet rauw eten, maar dat zal niet iedereen kunnen verdragen. Deze biet smaakt heerlijk zoet. De gele biet is misschien iets moeilijker te verkrijgen, maar ook deze is heerlijk van smaak.

Ingrediënten:

  • 750 gram rode (choggia) en gele bieten
  • 500 gram pastinaak
  • 1 eetlepel wittewijnazijn
  • 1 eetlepel verse tijmblaadjes of 1 theelepel gedroogde
  • 2 eetlepels demi creme fraîche, rijstroom of soya cuisine
  • 1 eetlepel boter, olijfolie of lactosevrije boter
  • Zout en eventueel peper

Bereiding:

Kook de bieten gaar en ontvel ze. Snijd ze in dunne plakken. Kook de pastinaak met zout gaar, pureer deze en maak op smaak af met zout en eventueel peper. Roer de creme fraîche erdoor tot een mooie gladde puree. Warm de bietenplakjes op in een pan met de boter, op een laag vuurtje. Schep er voorzichtig de tijm en azijn door. Maak op smaak af met zout en eventueel peper. Serveer met bijvoorbeeld aardappelpuree.


Naschrift redactie

Let op: recepten zijn nooit geschikt voor alle PDS-patiënten.

Er kunnen altijd ingrediënten of bereidingswijzen genoemd worden waar uw darmen niet tegen kunnen. Vervang deze producten dan door iets anders of gebruik dit recept niet. Ook kunt u ervoor kiezen om minder van een bepaald product te gebruiken als uw darmen hierop beter reageren.