Logoklein (Small) 

PRIKKELBARE DARM SYNDROOM BELANGENVERENIGING

Gezondheid voorop

Egel achter pcDatum: 01-12-2014

Emiel Bootsma

Bijna drie jaar geleden startte ik deze serie columns vanuit een heel diepe dip in mijn gezondheid. Ik had méér last van PDS-klachten dan ooit tevoren en zocht haast wanhopig naar oplossingen. Via bloed- en ontlastingsonderzoek, een darmparasiet, een maagbacterie, anti- en probiotica, lichaamsenergie, vormen van mindfulness, aangepaste eetgewoonten en ook heel veel acceptatie van schijnbaar onvermijdelijke ongemakken, ben ik terug op een acceptabel niveau. 'Acceptabel' wil overigens niet zeggen dat ik echt tevreden ben, maar ik heb geen keus. Beter dan nu zal het waarschijnlijk niet meer worden. Als ik dat niet accepteer, levert dat alleen maar stress op en daarvan wordt nu eenmaal geen enkele darm blij.

De voornoemde diepe dip en het wat lagere niveau waarop ik na al die jaren ben teruggekomen, hebben ervoor gezorgd dat ik sommige vrijheden heb moeten inleveren. In ieder geval voorlopig, wellicht voor langere tijd. Buiten de deur eten, vakanties en stressvolle bezigheden staan de komende jaren op de 'taboelijst'. Daarmee ontzeg ik mezelf erg veel, maar krijg ik er nóg meer voor terug, namelijk een gezondheidsniveau waarmee ik kan functioneren en nog heel veel andere leuke dingen gedoseerd wél kan blijven doen.

Er zijn heel wat PDS-patiënten die voor (een groot deel van) de buitenwereld niet willen weten dat ze maag- en darmklachten hebben. Ze doen van alles om maar een dag of avond 'gewoon mee te doen', al moeten ze dat vervolgens dagenlang bekopen met zware klachten. Dat heb ik er dus absoluut niet voor over. Het gevaar is bovendien dat de ingewanden hierdoor structureel nog meer gaan protesteren, zo heb ik al meermaals aan den lijve mogen ervaren.

Door open te zijn richting anderen, krijg ik veel begrip voor het feit dat ik mijn gezondheid belangrijker vind dan welke sociale 'verplichting' ook. Dat is dan ook de boodschap die ik in deze column aan u wil meegeven: zet uw gezondheid altijd voorop. Het is helemaal niet egoïstisch om daarvoor te kiezen. Want alleen als uw gezondheid (relatief) in orde is, kunt u iets voor anderen betekenen. Wees open en eerlijk, kies altijd voor uw gezondheid en wees zuinig op uw maag en darmen, want ze zijn van levensbelang.

Mede omdat ik de voornoemde keuze maak, komt in deze Prikkels een einde aan mijn columns. Bovendien heb ik na drie jaar mijn woordje wel gedaan en is het tijd om het stokje over te dragen aan iemand met andere ervaringen en visies. Misschien bent u dat wel! Voelt u zich geroepen om uw leven met PDS over het voetlicht te brengen? Heeft u ervaringen en ideeën die u graag met anderen wilt delen? Bent u in de gelegenheid om eens per drie maanden hierover een leuke tekst te schrijven, eventueel geholpen door de schrijftalenten in de redactie? Meld u dan bij via slekkirp.[antispam].@pdsb.nl, en wie weet is deze pagina de komende jaren dan helemaal van u.

Maar doe het uiteraard alleen wanneer uw gezondheid het u toestaat…!

Terug naar Columns