Logoklein (Small) 

PRIKKELBARE DARM SYNDROOM BELANGENVERENIGING

Gevulde Paksoi-bladeren

Ankie van der Kruk
Prikkels, december 2015

Ingrediënten:

  • 1 grote of 2 kleinere paksoi
  • 100 gram gekookte rijst of quinoa
  • stukje gemberwortel van 1 cm
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1 eetlepel geraspte kokos
  • 2 eetlepels fijngesneden korianderblad of platte peterselie
  • 1 eetlepel olijfolie
  • zout en eventueel peper

Bereiding

Bak de komijnzaadjes in een droge koekenpan zachtjes tot de geur vrijkomt. Haal direct eruit en laat afkoelen. Snijd het onderste stuk van de paksoi af en was alle bladeren. Snijd van de grootste bladeren het onderste wit af, dat gebruik je voor de rolletjes. Snijd van de andere bladeren het wit in heel kleine ringetjes en snijd het blad zelf fijn. Snijd het stukje gemberwortel fijn. Stamp de afgekoelde komijnzaadjes fijn in een vijzel.

Verwarm in een grote koekenpan de olijfolie en bak de gesneden paksoi, gember, komijn en kokos zachtjes, totdat de paksoi zacht wordt. Roer de gekookte rijst en het korianderblad erdoor en breng op smaak met wat zout en eventueel peper. Pocheer de grote paksoi-bladeren één minuut in licht gezouten water. Leg ze daarna direct in koud water en laat ze dan uitlekken.

Leg een blad voorzichtig open neer. Doe hier een schep van de rijst met groenten op, vouw de zijkanten iets naar binnen en begin dan aan de onderkant het geheel op te rollen. Doe er een afgesneden wit paksoiringetje omheen om het geheel bij elkaar te houden. Leg de rolletjes in een stoommandje en stoom ze tien minuten, zodat ze goed warm worden. Heb je vulling over, maak die dan warm en geef die er extra bij.

Je kunt er een saus bij maken van 100 ml groentebouillon en 200 ml soya cuisine of andere room. Kook dit in tot sausdikte en roer er op het laatst twee eetlepels fijngesneden korianderblad of platte peterselie door.


Naschrift redactie

Let op: recepten zijn nooit geschikt voor alle PDS-patiënten.

Er kunnen altijd ingrediënten of bereidingswijzen genoemd worden waar uw darmen niet tegen kunnen. Vervang deze producten dan door iets anders of gebruik dit recept niet. Ook kunt u ervoor kiezen om minder van een bepaald product te gebruiken als uw darmen hierop beter reageren.