Logoklein (Small) 

PRIKKELBARE DARM SYNDROOM BELANGENVERENIGING

FODMAP en tv

Datum: 01-06-2016

Katja van Meurs

Egel voedseldagboekOp het moment dat ik dit schrijf, is de maand mei net begonnen en laat de zon zich zien! Van dit vrolijke weertype knapt mijn gemoed op, zeker als ik overdag bij moet komen van een nachtelijke PDS-aanval. Overdag kan ik ook klachten hebben, maar bij mij is het na het warme avondeten het meest 'gevaarlijk'. FODMAP-arm eten is vooral bij de warme maaltijd een uitdaging voor mij. Nu kan ik prima gekookte aardappels en zilvervliesrijst eten, het zit hem vooral in de groenten die ik erbij eet. Veel koolsoorten veroorzaken gas, net als bruine en witte bonen. Wat vlees betreft moet ik matig zijn met varkensvlees en de jus mag ik niet meer smaakvoller maken met jus-smaakversterker. Ik doe er nu soms wat ketjap bij, dat mag dan weer wel. Sauzen uit pakken en blikken zijn ook niet goed voor mij om te nemen, er is toch van alles aan toegevoegd en ze zitten vaak vol met uienpoeder, knoflook en melkbestanddelen. Als ik ze toch gebruik, merk ik dat zeker.

Soms ben ik moe en heb ik even geen zin om met alles rekening te houden. Dan heb ik behoefte om te eten waar ik zin in heb. Ik heb bijvoorbeeld pas toch hachee gemaakt. Daar heb ik van genoten, maar ik hield wel rekening met krampen en pijn in mijn buik. Tot mijn verrassing bleven deze uit. Dit brengt me dan in de war, zeker als ik bewust FODMAP-arm kook en er dan toch achteraf last van krijg. Dat is frustrerend, want blijkbaar is er niet altijd een pijl op te trekken. Maar dit zult u vast wel herkennen.

Pas liet de PDSB via Facebook weten dat het FODMAP-dieet besproken zou worden bij het programma Tijd voor Max. Ik heb ernaar gekeken, maar het viel me tegen. Ten eerste was het item heel kort, waardoor de informatie summier bleef. De arts die aan het woord kwam, zei dat de oorzaak van PDS stress kan zijn. Ik zuchtte. Dit is nu juist de misvatting waar wij als PDS'ers nog steeds tegen moeten 'vechten'. Het zit niet tussen onze oren!

Toen de arts vertelde dat je verpakkingen moet gaan lezen om te weten wat er in een product zit (en wat wel of niet FODMAP-arm is) verzuchtte de gast aan tafel: "En ik heb het al zo druk." Ik dacht: ik doe het ook niet voor mijn lol of als prettig tijdverdrijf. De nood is vrij hoog als je er al toe komt om dit dieet überhaupt te gaan volgen. Het is ook geen dieet waar je van afvalt of iets dergelijks. Daarom vond ik de afsluitende opmerking van de presentator loos en misplaatst. Hij zei: "Een wonderdieet, dus." Heb je wel geluisterd? vroeg ik me af. Het is geen wonderdieet, je moet er zelf keihard voor werken en wonderen zijn bij mij uitgebleven… Eén pluspuntje: het onderwerp is toch kort onder de aandacht gebracht op tv. Op naar meer bekendheid!

Terug naar Columns