Logoklein (Small) 

PRIKKELBARE DARM SYNDROOM BELANGENVERENIGING

Feestelijke quiche

Ankie van der Kruk

Prikkels, december 2018

Ingrediënten

Voor de bodem:

  • 250 gram bloem of glutenvrije bloem
  • 125 gram boter of lactosevrije margarine
  • 1 ei
  • 3 theelepels venkelzaad
  • 1 theelepel zout
  • 4 eetlepels koud water

Voor de vulling:

  • 5 eieren
  • 200 milliliter room/rijstroom of soya cuisine
  • 200 gram geraspte parmezaanse kaas
  • 2 eetlepels tijm
  • zout/peper
  • 500 gram groenten: neem verschillende groenten waar je tegen kunt in verschillende kleuren, die in dunne lange plakken gesneden kunnen worden, zoals zoete aardappel, pompoen, wortel, pastinaak, biet of courgette.

Bereidingswijze

Snijd de groenten in dunne repen, bijvoorbeeld op een mandoline of met de kaasschaaf. Als de groenten te stug zijn en niet goed zijn op te rollen, kun je ze kort in wat water koken en dan direct in koud water afkoelen.

Bak het venkelzaad op laag vuur in een droge koekenpan. Roer regelmatig en zorg dat het niet verbrandt. Wanneer de geuren vrijkomen, haal je het uit de pan en laat je het afkoelen. Maal het daarna fijn in een vijzel. Meng de bloem met het zout en het venkelzaad. Meng daarna de boter en het ei erdoor tot een kruimelig deeg. Voeg beetje bij beetje het water toe, niet al het water in één keer. Glutenvrije bloem heeft wat langer nodig voordat het water goed wordt opgenomen, soms heeft het zelfs wat meer water nodig. Kneed tot een soepel deeg. Rol het deeg uit tot 3 millimeter dikte. Leg het deeg in een ingevette taartvorm zodat de bodem en de randen bekleed zijn. Snijd het overtollige deeg eraf. Prik met een vork gaatjes in het deeg op de bodem en zet het dertig minuten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Bedek de bodem van de taart met bakpapier en vul die met bakbonen. Bak de bodem 20 minuten op 180 graden Celsius. Haal de bonen en het bakpapier eruit en bak nog 5 minuten tot de bodem droog is. Laat de bodem iets afkoelen. Klop ondertussen alle ingrediënten voor de vulling (behalve de groenten) goed door elkaar en giet dit op de bodem van de taart. Rol de repen groenten op tot roosjes en leg deze op hun zijkant in de vulling. Wissel af met de verschillende kleuren. Strooi tot slot wat zout en peper over de groenten en druppel er wat olijfolie over. Zet de taart 30 minuten in de oven totdat hij mooi gekleurd is.


Let op: recepten zijn nooit geschikt voor alle PDS-patiënten. Er kunnen altijd ingrediënten of bereidingswijzen genoemd worden waar je darmen niet tegenkunnen. Vervang deze producten dan door iets anders of gebruik dit recept niet. Ook kun je ervoor kiezen om minder van een bepaald product te gebruiken als je darmen hierop beter reageren.