Logoklein (Small) 

PRIKKELBARE DARM SYNDROOM BELANGENVERENIGING

Recepten voor een complete maaltijd

Ankie van der Kruk
Prikkels, december 2013

Voorgerecht: Galettes

Ingredienten:

  • 125 gram boekweitmeel
  • 1 eetlepel bloem (rijstebloem)
  • 0,5 afgestreken theelepel zout
  • 1 klein ei
  • 250 ml water
  • 0,5 eetlepel olijfolie
  • 100 gram (lactosevrije) roomkaas of sojasmeerkaas
  • 2 eetlepels (lactosevrije) melk, sojamelk of rijstmelk
  • 3 eetlepels kiemgroente naar keuze
  • zout

Complete maaltijd voorgerechtBereiding

Het meel, zout, ei met water heel goed mixen. Voeg het water langzaam toe. Als het een mooi glad beslag is: 1 eetlepel olie erdoor. 4 à 5 uur in de koelkast laten staan. Even doorroeren en als het nog te dik is wat water erbij. Hiervan hele dunne pannenkoeken bakken. Roer voor de vulling de roomkaas met wat melk tot een glad mengsel. Breng op smaak met weinig zout. Smeer het roommengsel dun over de pannenkoeken en beleg met de kiemgroente. Goed oprollen en in reepjes snijden. Lekker als voorgerecht of bij de borrel.

Hoofdgerecht: timbaaltjes met puree en broccoli

Ingrediënten:

  • 1 pond broccoli
  • 1 knolselderij of 1 pond aardappelen
  • 1 eetlepel boter of eenden-/ganzenvet of margarine of kokosvet
  • 4 timbaaltjes of ringen van 7 cm doorsnee

Complete maaltijd hoofdgerechtBereiding

Kook de knolselderij of aardappelen gaar en giet af. Laat dit goed droog stomen en maak er als volgt puree van. De knolselderij in een keukenmachine fijn malen. De aardappelen met een stamper fijn stampen, dan krijg je een luchtiger puree. Roer het vet hierdoor. De broccoli schoonmaken en in roosjes verdelen. Vervolgens beetgaar koken. Vul de timbaaltjes of ringen eerst met broccoliroosjes met de steel naar het midden, daarna met puree, vervolgens weer broccoli en als laatste puree. Serveer op een verwarmde schaal. Hier omheen kun je nog sperziebonen leggen.

Nagerecht: Amandelpudding

Ingrediënten:

  • 1 liter sojamelk of amandelmelk
  • 155 gram blanke amandelen
  • 100 gram kokosbloesemsuiker 
  • 45 gram rijstebloem

Complete maaltijd nagerechtBereiding

Maal de amandelen fijn. Meng de rijstebloem met wat melk tot een mooi egaal papje. Breng de rest van de melk aan de kook. Doe de amandelen en de suiker door de kokende melk en blijf goed roeren. Als de melk weer aan de kook is, roer dan het rijstepapje erdoor en blijf ongeveer 5 minuren goed roeren tot de pudding dik en glad is. Giet de pudding in een schaal of puddingvorm en doe er magnetronfolie op; dit voorkomt velvorming


Naschrift redactie

Let op: recepten zijn nooit geschikt voor alle PDS-patiënten.

Er kunnen altijd ingrediënten of bereidingswijzen genoemd worden waar uw darmen niet tegen kunnen. Vervang deze producten dan door iets anders of gebruik dit recept niet. Courgette kan eventueel vervangen worden door aubergine, peulen door erwten of andere groenten, kaas door sojakaas of gistvlokken, sojaroom door haverroom, olijfolie door zonnebloemolie of andere plantaardige olie.

Ook kunt u ervoor kiezen om minder van een bepaald product (bijvoorbeeld olie, room) te gebruiken als uw darmen hierop beter reageren.