Logoklein (Small) 

PRIKKELBARE DARM SYNDROOM BELANGENORGANISATIE

Na 1 januari 2020 is de PDSB geen vereniging meer maar een stichting.
Hier vind je de informatie over deze wijziging.

Buikbotox

01-03-2020

Suzanne

Suzanne is getrouwd met Jan, ze hebben drie kinderen. Ze heeft PDS en vanwege een darmkankerverleden heeft ze veel buikoperaties ondergaan, waaronder verwijdering van haar dikke darm. Over haar ervaringen schreef ze het boek Buikgevoel.

“Op die foto lijkt het alsof ik veel rimpels heb”, appte ik mijn zus nadat ze mij had geappt dat ik zo leuk op een vakantiefoto stond. Ze appte terug dat het haar niet was opgevallen. “Eigenlijk wil ik deze foto niet voor social media gebruiken, want die rimpels heb ik niet. Of heel weinig voor mijn leeftijd”, voegde ik haastig toe om uit te leggen dat het hebben van rimpels niet erg is, maar als het lijkt alsof je ze hebt en je hebt ze niet, dan is het pas erg. Nou ja, erg. Wat is erg? 

Het was erger dat ik tijdens die vakantie een dag met buikpijn had rondgesjouwd, god mag weten waarvan. Van het eten, de zware reis, de stress? Want stress was er in 2019 veel. Met een onverwachte operatie en ziekte in de familie viel er de afgelopen tijd weinig te lachen. Voor die lachrimpels wel goed, althans: voor het ontbreken ervan. Maar voor mijn buik was het minder goed. Een lastige kwestie. Veroorzaakt de stress de buikpijn, de buikpijn de stress of is het een wisselwerking? Soms weet ik het niet meer. Toch heb ik, als ik terugkijk op 2019, heel vaak de slappe lach gehad en ook veel en hard gelachen. Met buikrimpels van het lachen. Je kent het wel. Dat je al je buikspieren voelt en de buik helemaal ontspannen is en toch sterk. Diezelfde buikrimpels had mijn dochter laatst toen ze al enkele dagen last had van flinke buikpijn. “Kijk,” zei ze en ze wees naar de lijntjes op haar buik, “hoe komen die er nou?” Ik wist het wel: van de krampachtige houding door de buikpijn. Ze had letterlijk fronsrimpels in haar buik. 

Ik keek nog even naar de bewuste foto. Mijn foto waar ik echt ontspannen was, omdat mijn man net daarvoor een hele leuke grap had gemaakt toen we samen met een biertje aan de bar hingen. Ik had nog wel even getwijfeld of ik dat biertje (en meer) moest gaan drinken, omdat ik tijdens een voorgaande vakantie buikpijn had gekregen na het drinken van bier. Mijn buikgevoel had me daarom ook een signaal gegeven: oppassen! Het had me tegelijkertijd verteld dat het een niet automatisch weer na het ander hoeft te komen en ik deze keer wel zou kunnen genieten van bier en gezelligheid. Aan die bar was daarmee de herinnering aan de buikpijnincidenten gereduceerd tot een schimmig wezentje dat mij niets meer kon aandoen. 

Ik bewaarde de ontspannen foto als aandenken aan een goed moment en scrolde verder terug door het fotoalbum van die vakantieweek. Daar zag ik mijn rimpelloze gezicht, strak van de spanning door de buikpijn. Ik bedacht dat er veel mensen zijn die met strakke gezichten op foto’s poseren totdat ze het perfecte plaatje voor social media hebben. En dat veel van die mensen regelmatig erge buikpijn hebben. Ik voelde even een knoop in mijn buik en merkte dat ik mijn gezicht weer fronste. Die nadenkfrons waar ik niet beter van word, en mijn gezicht ook niet. En het is waar. Onze darmen fronsen gespannen met ons brein mee, maar doen het omgekeerde wanneer we lachen. Daar ben ik wel van overtuigd.


Prikkelbare Darm Syndroom Belangenorganisatie
Geen bezoekadres
Postbus 2597
8901 AB Leeuwarden
KvK-nummer: 32082218

ofni.[antispam].@pdsb.nl

eitartsinimda.[antispam].@pdsb.nl

negarvehcsidem.[antispam].@pdsb.nl

 

 

Word vriend van de PDSB! De voordelen op een rij: