Logoklein (Small) 

PRIKKELBARE DARM SYNDROOM BELANGENORGANISATIE

Buik met brein in 2 boeken

Egel leest 200x194Datum: 01-03-2014

Aalt van de Glind

De prikkelbare darm is pijnlijk, lastig en slecht voor mijn humeur. Daarbij had ik in 2009 een beroerte. Gelukkig ben ik aardig hersteld. Maar de VOBI is blijvend: Vermoeidheid, Onzekerheid, Beperkingen en Instabiliteit versterken mijn donkere kanten.
Daarom licht een levenscoach me af en toe een beetje bij. Hoe kom ik in het reine met mezelf en met mijn omgeving? Hoe vind ik stilte in m'n hoofd en vrede in m'n hart?
Ik kreeg onder meer het advies om 'Nog een jaar te leven' van Stephen Levine te lezen en de opdrachten te doen. Ik deed het en het was zinvol. Een van de opvallendste hoofdstukken ging niet over het hoofd, noch over het hart, maar over de buik. Om 'denken' te kalmeren en 'voelen' te stimuleren, moest ik dus niet in m'n hoofd wezen, maar in m'n buik, bij m'n darmen. Door kalm en aandachtig de adem vanzelf te laten komen en vanzelf te laten gaan, wordt mijn buik zachter. Zo ontspannen de spieren. Zo kalmeert de darm. Het komt dicht bij hypnotherapie, die ook bij PDS wordt aangeraden.
In diezelfde tijd las ik een prachtig boek over een tweeling, allebei dokter. Het heet 'De heelmeesters' van Abraham Verghese, hoogleraar aan de medische faculteit van Stanford University. Eén zin daaruit sluit aan bij het artikel 'Darm en brein' uit het septembernummer van Prikkels, en vormt hier een mooie slotzin: "Het maag-darmkanaal heeft zijn eigen brein, zijn eigen geweten."

Terug naar Columns