logo

PRIKKELBARE DARM SYNDROOM BELANGENORGANISATIE

Niet bewezen behandelingen Prikkelbare Darm Syndroom

Er zijn heel veel verschillende behandelingen tegen PDS-klachten die niet bij de bewezen behandelingen staan. Dit heeft de volgende redenen:

 • De behandelingen zijn (nog) niet goed wetenschappelijk onderzocht bij PDS; of
 • In wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat ze niet werken tegen PDS-klachten; of
 • In wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat ze wel kunnen werken tegen PDS-klachten, maar niet beter dan een placebo (nep-behandeling).

Toch zijn er veel PDS-patiënten die niet-bewezen behandelingen proberen en die er baat bij hebbben of baat bij lijken te hebben.

Denk goed na of je een niet-bewezen behandeling wilt proberen. Bespreek het met je behandelaar of andere deskundige. Niet bewezen behandelingen worden meestal niet vergoed door de zorgverzekering.

Een aantal veel gebruikte niet-bewezen behandelingen staan op deze pagina.

 

Aanpassing van de voeding

Alleen van het FODMAP-dieet is bewezen dat het kan werken bij PDS. Uit ervaringen blijkt echter dat veel PDS-patiënten ook baat kunnen hebben bij andere aanpassingen in voeding. Soms kan het simpel toevoegen of weglaten van 1 voedingsmiddel al een vermindering van de klachten geven.

Het lastige is dat ‘de beste voeding’ voor iedereen anders is. Er bestaat geen enkel voedingsmiddel dat bij iedereen de PDS-klachten erger maakt en er bestaat ook geen enkel voedingsmiddel dat bij iedereen de PDS-klachten vermindert. Er bestaan dus ook geen laxerende en stoppende voedingsmiddelen. De werking is bij iedereen verschillend. Je moet het zelf uitproberen, liefst onder begeleiding van een diëtist.

Er zijn geen betrouwbare testen voor de meeste voedselintoleranties (er zijn enkele uitzonderingen, zoals lactose en gluten). 

Egel voedseldagboekEen deel van de PDS-patiënten heeft baat bij:

 • Het bijhouden van een voedseldagboek om erachter te komen welke voedingsmiddelen jouw persoonlijke triggers zijn. Let hierbij wel op dat een voedingsmiddel lang niet altijd meteen klachten geeft, maar soms pas dagen erna. Belangrijk is ook dat je ieder voedingsmiddel meerdere keren moet proberen, in verschillende omstandigheden, voordat je zeker weet of je klachten door dat voedingsmiddel komen. Klachten kunnen immers ook komen door heel andere factoren zoals stress.
 • Veel meer groente en fruit eten. De oplosbare vezels in groente en fruit voeden de goede bacteriën in je darmen en kunnen dus je microbioom (darmflora) verbeteren. Ook zorgen de vezels ervoor dat de ontlasting stevig, zacht en soepel wordt: niet te dun en niet te hard.
 • Het eten van andere voedingsmiddelen met veel oplosbare vezels, zoals lijnzaad, chiazaad, havermout. De oplosbare vezels voeden de goede bacteriën in je darmen en kunnen dus je microbioom verbeteren. Ook zorgen de vezels ervoor dat de ontlasting stevig, zacht en soepel wordt: niet te dun en niet te hard.
 • Meer plantaardige voedingsmiddelen eten. Deze bevatten meestal vezels voor de goede darmbacteriën en voor een goede darmwerking. Dierlijke voedingsmiddelen bevatten nooit vezels.
 • Meer water drinken. Behalve vezels hebben de darmen ook veel vocht nodig om de ontlasting soepel en zacht te maken.

Een deel van de PDS-patiënten heeft baat bij het weglaten of verminderen van:

 • Alcohol en koolzuur: Deze kunnen extra gasvorming geven waardoor darmklachten erger worden. Bovendien kan alcohol de darmwand aantasten.
 • Dierlijke melkproducten: Vrij veel mensen hebben een lactose-intolerantie of een intolerantie voor melkeiwit.
 • Pittige/spicy gerechten: Spaanse peper, chili, sambal en dergelijke bevatten capsaïcine, dat bij een deel van de mensen maag- of darmklachten geeft.
 • Zoetstoffen: Vooral kunstmatige zoetstoffen kunnen bij een deel van de mensen darmklachten geven. Deze zitten vaak in light-dranken en kauwgom.
 • Ui, knoflook, prei: Deze bevatten fructanen, waar een deel van de PDS-patiënten op reageert.
 • Tarwe: Dit bevat fructanen, waar een deel van de PDS-patiënten op reageert. Spelt, haver, rijst, gierst, boekweit, quinoa en een aantal andere granen bevatten geen of veel minder fructanen dan tarwe. Deze kun je dus eten in plaats van tarwe. Het is belangrijk dat je granen vervangt en niet zomaar weglaat. Dat geldt ook voor producten van granen zoals brood en pasta. 

Meer informatie over voeding

Terug naar boven

 

Therapieën

Van hypnotherapie en cognitieve gedragstherapie is bewezen dat deze kunnen werken bij PDS. Daarnaast blijkt uit ervaringen van PDS-patiënten dat ze soms baat kunnen hebben bij een aantal andere therapieën. De belangrijkste zijn:

 • Egel therapieOntspanningsoefeningen: Het is bekend dat stress kan zorgen voor extra PDS-klachten. Meer ontspanning, meer rust in je hoofd, kan daarom de PDS-klachten bij een deel van de patiënten verminderen.
  Meer ontspanning kan op verschillende manieren. De ene persoon heeft baat bij veel wandelen of sporten, de andere bij tv kijken of een spelletje doen. Ook bestaan er veel ontspanningsoefeningen en zijn er verschillende therapeuten waarvan je goede ontspanningsoefeningen kunt leren.
 • Mindfulness: Wanneer je mindful bent, leef je bewust en met volle aandacht bij wat je op dat moment voelt, ziet, hoort of doet. Je bent in het hier en nu in plaats van met je gedachten ergens anders. Ook oordeel je niet.
  Mindfulness kan helpen te ontspannen en kan helpen je PDS-klachten te accepteren en er beter mee om te gaan. Er zijn diverse therapeuten die mindfulness-trainingen aanbieden.
 • Osteopathie: Een osteopaat probeert de oorzaak van je klachten weg te nemen door vastzittende weefsels en organen in je lichaam los te maken, te versoepelen en te bewegen met bepaalde handgrepen.
  Vanuit de osteopatische visie is een optimale bewegingsfunctie nodig voor gezonde en pijnvrije organen, zenuwen, spieren en gewrichten.
 • Orthomoleculaire geneeskunde: Dit is een geneeswijze die uitgaat van de helende kracht van gezonde voeding en supplementen.
  Een orthomoleculaire arts of therapeut zoekt naar oorzaken van de klachten aan de hand van onderzoeken waaruit zou blijken welke voeding je moet vermijden of welke supplementen je nodig hebt.

Meer informatie over therapieën

Terug naar boven 

 

Medicijnen

Egel neemt medicijnen De meeste medicijnen tegen PDS-klachten vallen onder de bewezen behandelingen. Daarnaast zijn er twee andere geregistreerde medicijnen die vaak bij PDS voorgeschreven worden en waar een deel van de PDS-patiënten baat bij kan hebben:

 • Mebeverine kan bij langere tijd 2 maal daags slikken helpen tegen darmkrampen en buikpijn. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het kan werken, maar niet beter dan een placebo (nep-medicijn). Soms kan de werking van dit medicijn dus ook verklaard worden door het placebo-effect.
 • Iberogast bevat een mengsel van 9 kruidenextracten, die met name kunnen werken tegen maagklachten, darmkrampen en buikpijn. De werking van dit middel is wetenschappelijk nog niet voldoende bewezen bij PDS-patiënten.

Meer informatie over medicijnen

Terug naar boven

 

Supplementen

Er zijn erg veel supplementen waar een deel van de PDS-patiënten baat bij kan hebben. Alleen van probiotica is wetenschappelijk bewezen dat ze kunnen werken tegen PDS-klachten. Hieronder de meest gebruikte andere supplementen op alfabet: 

 • CBD-olie: CBD is de afkorting van cannabidiol. Dit is een van de natuurlijke stoffen in hennep van de cannabisplant. CBD-olie bevat meestal 2,5 tot 10% cannabidiol. Deze olie zou kunnen helpen tegen allerlei kwalen, waaronder darmklachten. Van CBD-olie zonder THC word je niet high en het is niet verslavend.
 • Fytotherapeutische middelen of kruidenmiddelen: dit is een verzamelnaam van allerlei middelen op basis van kruiden en andere planten. Sommige kruidenmiddelen hebben wel een bewezen effect (zie bewezen behandelingen).
 • Gembercapsules: deze bevatten een hoge dosis gemberextract en kunnen helpen tegen misselijkheid.
 • Homeopathische middelen: dit zijn middelen die krachtig geschud zijn en een sterk verdunde hoeveelheid bevatten van een bepaalde stoffen die in pure vorm dezelfde symptomen als de te bestrijden ziekte zouden oproepen. De hoeveelheid van die stof in het middel is zo laag dat het bijna niet aantoonbaar is. Meestal zijn de middelen te herkennen aan de aanduiding D met een cijfer erachter. Middelen met een onverdunde hoeveelheid kruiden, fytotherapeutische middelen, vallen hier dus niet onder.
 • Kurkumacapsules: deze bevatten een hoge dosis kurkuma-extract, dat onder andere zou kunnen helpen bij de spijsvertering, met name de vertering van vet.
 • Magnesiumsupplementen: pillen of capsules met bijvoorbeeld magnesiumcitraat, magnesiumlactaat, magnesiummalaat, magnesiumgluconaat of magnesiumtauraat, bevatten een goed opneembare vorm van magnesium. Het kan helpen tegen een magnesiumtekort en mogelijk ook tegen onder andere spierpijn, spierkrampen, spierspanning en depressie. Bij sommige mensen kan zo’n magnesiumsupplement rustgevend zijn, de spieren ontspannen en daardoor de PDS-klachten verminderen. Het doet meestal niets met de ontlasting.
  Dit is iets heel anders dan magnesiumhydroxide of magnesiumoxide, dat de ontlasting zachter en soepeler maakt (zie bewezen behandelingen).
  Er zijn ook magnesiumsupplementen te koop met meerdere vormen van magnesium, bijvoorbeeld magnesiumcitraat en magnesiumoxide. Let goed op de ingrediënten.
 • Simethicon of simeticon: dit ‘antischuimmiddel’ zou gasvorming en een opgeblazen buik kunnen verminderen. Er zijn verschillende supplementen te koop waarbij simethicon één van de ingrediënten is.
 • Vitamine B12: bij een tekort aan vitamine B12 kunnen veel verschillende klachten ontstaan, waaronder ook darmklachten. Het is verstandig eerst via de huisarts in het bloed te laten controleren of je wel een tekort hebt. Eet je geen of heel weinig dierlijke voeding, dan is een supplement met vitamine B12 altijd aan te raden. Heb je een opnamestoornis, dan helpen pilletjes niet en zijn injecties met B12 nodig (via de huisarts).
 • Egel wandeltVitamine D: veel mensen hebben in de winter en in het voorjaar een tekort aan vitamine D, omdat de zon dan niet sterk genoeg is om via de huid vitamine D aan te maken. Een supplement kan dan verstandig zijn. Een tekort aan vitamine D geeft vaak vooral vermoeidheid en spierklachten. Er zijn ook aanwijzingen dat een deel van de PDS-patiënten mogelijk minder darmklachten krijgt als ze vitamine D slikken.
 • Venkelcapsules: deze bevatten een hoge dosis venkelextract, dat mogelijk zou kunnen helpen tegen darmkrampen. 

Daarnaast zijn er veel supplementen te koop die meerdere van bovenstaande stoffen als ingrediënten bevatten. Bijvoorbeeld simethicon plus bepaalde kruiden plus bepaalde vitaminen. Er zijn ook middelen die probiotica of psylliumvezels (zie bewezen behandelingen) bevatten en daarnaast ook kruiden of andere ingrediënten. 

De term ‘Prikkelbare Darm Syndroom’ op de voorkant van een verpakking zegt nog niets over de werking en over de inhoud. Kijk altijd goed naar de ingrediënten.

Meer informatie over supplementen 

Terug naar boven

 

Keuzehulp Bewezen behandelingen

 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 31 augustus 2020.  


Prikkelbare Darm Syndroom Belangenorganisatie
Geen bezoekadres
Postbus 2597
8901 AB Leeuwarden
KvK-nummer: 32082218

ofni.[antispam].@pdsb.nl

eitartsinimda.[antispam].@pdsb.nl

negarvehcsidem.[antispam].@pdsb.nl

 

 

Word vriend van de PDSB! De voordelen op een rij: