logo

PRIKKELBARE DARM SYNDROOM BELANGENORGANISATIE

Bewezen behandelingen Prikkelbare Darm Syndroom

Op deze pagina staan behandelingen waarvan in wetenschappelijk onderzoek is bewezen dat deze behandelingen kunnen werken bij mensen met Prikkelbare Darm Syndroom. Belangrijk om te weten: geen enkele behandeling werkt bij iedereen, maar altijd bij een deel van de mensen. Er zijn altijd ook patiënten die er geen baat bij hebben. Elke PDS-patiënt is anders.

Bewezen behandelingen zijn:

Uitgebreide informatie over deze behandelingen, inclusief de voor- en nadelen, vind je in de Keuzehulp PDS. Hieronder vind je korte informatie per behandeling: 

Voorlichting

Egel lampjeGoede voorlichting over wat PDS precies is en over wat de mogelijke oorzaken en gevolgen kunnen zijn, kan soms al genoeg zijn om je beter te laten omgaan met de klachten. Het kan ook geruststelling geven. Bij goede voorlichting hoort ook informatie over bijvoorbeeld gezonde voeding, voldoende bewegen en verminderen van stress. Het kan zijn dat je daardoor al minder last van je klachten hebt. Voeding en stress zijn niet de oorzaak van PDS, maar kunnen wel veel invloed hebben op de klachten. 

Door vriend te worden van de PDS Belangenorganisatie krijg je goede voorlichting over PDS, via deze website, ons magazine Prikkels, onze bijeenkomsten, onze informatie op social media en de PDS-infolijn.

 

Terug naar boven

 

FODMAP-dieetEgel restaurant

Met behulp van het FODMAP-dieet onder begeleiding van een goede diëtist kun je uitzoeken welke voedingsmiddelen voor jou de triggers zijn voor je klachten, en hoeveel je daarvan kunt eten.

In de eerste fase laat je een aantal voedingsmiddelen zoveel mogelijk weg en later voeg je ze 1 voor 1 weer toe. Als het goed is, weet je dan na een paar maanden wat je in welke hoeveelheden kunt eten.

Het FODMAP-dieet is tijdelijk.
Doe dit dieet niet op eigen houtje, maar alleen onder begeleiding van een goede diëtist en met behulp van de Monash FODMAP-app.

 

Terug naar boven

 

Bekkenbodem-fysiotherapie

Egel buikEen bekkenfysiotherapeut kan je helpen om je bewust te maken van je bekkenbodemspieren. Dat zijn de spieren die je gebruikt om je urine en ontlasting op te houden of juist los te laten.

De bewustwording helpt om de spieren weer goed te gaan gebruiken. Dit kan je klachten verminderen. Vaak krijg je hiervoor ook oefeningen om thuis te doen.

De therapie is tijdelijk. De oefeningen kun je blijven toepassen. 

 

Terug naar boven

 

Medicijnen

Egel neemt medicijnen Er zijn verschillende medicijnen die een bewezen effect hebben tegen diarree, verstopping en buikpijn bij PDS. 

Medicijnen tegen diarree:

 • Psylliumvezels: deze oplosbare vezels voeden de bacteriën in de darmen en ze binden de ontlasting, waardoor deze vaster en steviger wordt.
 • Loperamide: dit medicijn zorgt ervoor dat de darmen minder hard werken en de ontlasting vaster wordt.
 • Ondansetron: dit medicijn tegen misselijkheid heeft verstopping als bijwerking.
 • Colestyramine: dit is een galzoutbinder die kan helpen tegen diarree die veroorzaakt wordt door te veel galzouten. Galzouten prikkelen de darmwand.

Dit zijn de namen van de werkzame stof die in het medicijn zit. De merknamen, de werking en de bijwerkingen vind je in de Keuzehulp

Medicijnen tegen verstopping:

 • Psylliumvezels: deze oplosbare vezels voeden de bacteriën in de darmen en ze binden water in de darmen, waardoor de ontlasting zachter en soepeler wordt.
 • Magnesiumhydroxide: dit medicijn zorgt voor het vasthouden van vocht in de darmen, waardoor de ontlasting zachter en soepeler wordt.
 • Macrogol: dit medicijn zorgt voor het vasthouden van vocht in de darmen, waardoor de ontlasting zachter en soepeler wordt.
 • Bisacodyl: dit medicijn stimuleert de beweging van de darm en het zorgt voor het vasthouden van vocht in de darmen, waardoor de ontlasting zachter en soepeler wordt.
 • Sennosiden: dit medicijn prikkelt de darmwand waardoor deze meer gaat bewegen.
 • Linaclotide (alleen via MDL-arts): dit medicijn zorgt voor het vasthouden van vocht in de darmen, waardoor de ontlasting zachter en soepeler wordt, bovendien gaat de darmwand meer bewegen waardoor de ontlasting op gang komt.
 • Prucalopride (alleen via MDL-arts): dit medicijn zorgt ervoor dat de darmwand meer gaat bewegen, waardoor de ontlasting op gang komt.

Dit zijn de namen van de werkzame stof die in het medicijn zit. De merknamen, de werking en de bijwerkingen vind je in de Keuzehulp

Medicijnen tegen buikpijn:

 • Pepermuntoliecapsules met maagsapresistente coating: pepermuntolie in de darmen kan spierontspannend werken en de pijn minder maken.
 • Scopolaminebutyl: dit medicijn verslapt de spieren in de darmwand. Hierdoor knijpen de spieren minder samen en kan pijn en kramp minder worden.
 • Antidepressiva (SSRI’s en TCA’s): deze medicijnen hebben invloed op het stofje serotine, dat zowel in de hersenen als in de darmen zit. Daardoor kan de pijn minder worden, je kunt je beter voelen en de diarree of verstopping kan minder worden.
 • Paracetamol: dit medicijn kan pijn verminderen.

Dit zijn de namen van de werkzame stof die in het medicijn zit. De merknamen, de werking en de bijwerkingen vind je in de Keuzehulp

 

Terug naar boven

 

Supplementen

Egel probioticaEr bestaan veel supplementen die je kunt nemen. Probiotica zijn de enige supplementen waarvan wetenschappelijk bewezen is dat ze werkzaam kunnen zijn tegen PDS-klachten.
Probiotica zijn levende bacteriën voor je darmen, in poeders, pillen, capsules of drankjes. Omdat de samenstelling van ieders microbioom (darmflora, de goede bacteriën in je darmen) anders is, zijn er veel verschillende probiotica te koop en is de werking bij iedereen anders. Het is dus niet mogelijk om te zeggen welke probiotica het beste zijn. Probiotica waar de ene persoon veel baat bij heeft, kan daarom soms bij een andere persoon helemaal niets doen of zelfs de klachten erger maken.
Het is wel belangrijk dat er voldoende bacteriën in zitten om de zure maag te overleven en in de darmen te komen. Let ook op de andere ingrediënten van het product. Soms zitten er zoetstoffen, suiker, melkproducten, smaakstoffen, FODMAP's, vezels of andere hulpstoffen in, waar niet iedereen goed tegen kan. 

De middelen psylliumvezels en pepermuntoliecapsules staan niet bij de supplementen, maar bij de medicijnen. 

 

Terug naar boven

 

Hypnotherapie

Egel therapieDit is een psychologische behandeling. Dit betekent niet dat PDS ‘tussen je oren zit’. Maar met een psychologische behandeling kun je processen in je lichaam sturen. Zo kan dit ook effect hebben op de werking van je darmen.
Bij hypnotherapie leer je om je te concentreren en je aandacht naar binnen te richten. Je krijgt oefeningen die kunnen helpen om je klachten te verminderen. Tijdens een diepe ontspanning kun je je darmwerking en je klachten beïnvloeden. De therapie is tijdelijk. De oefeningen kun je blijven toepassen. 

 

Terug naar boven

 

Cognitieve gedragstherapie

Egels pratenDit is een psychologische behandeling. Dit betekent niet dat PDS ‘tussen je oren zit’. Maar met een psychologische behandeling kun je processen in je lichaam sturen. Zo kan dit ook effect hebben op de werking van je darmen.
Bij cognitieve gedragstherapie worden de gedachten die je over PDS hebt besproken. Je leert om je gedachten te veranderen als de gedachten niet juist blijken te zijn. De therapie is tijdelijk. De oefeningen kun je blijven toepassen. 

 

Terug naar boven

 

Keuzehulp Niet bewezen behandelingen

 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 31 augustus 2020.  


Prikkelbare Darm Syndroom Belangenorganisatie
Geen bezoekadres
Postbus 2597
8901 AB Leeuwarden
KvK-nummer: 32082218

ofni.[antispam].@pdsb.nl

eitartsinimda.[antispam].@pdsb.nl

negarvehcsidem.[antispam].@pdsb.nl

 

 

Word vriend van de PDSB! De voordelen op een rij: