Logoklein (Small) 

PRIKKELBARE DARM SYNDROOM BELANGENORGANISATIE

Bacteriofagen

Egel=pillen slikken01-06-2018

Katja

“Een bacteriofaag is een virus dat bacteriën kapotmaakt en zich niets aantrekt van de resistentie van de bacterie. Het organisme laat de zieke bacterie exploderen. Door zijn DNA te injecteren in de bacterie, blaast de faag deze als het ware op. Fagen zijn in natuurlijke balans met de bacteriën die in ons lichaam leven. Ze zijn overal te vinden en op maat te kweken. Bij elke bacterie is een faag te vinden die de bacterie kan laten exploderen.”

Bron: http://bit.ly/Bacteriofaag

Ik keek de uitzending van Dokters van Morgen op 24 oktober 2017 en was meteen gebiologeerd door het onderwerp. Al jaren is bekend dat antibiotica pathogene (ziekmakende) bacteriën resistent (ongevoelig) kunnen maken. Dit is een grote zorg, omdat het daardoor steeds meer voorkomt dat mensen veel lastiger of niet meer te behandelen zijn met antibiotica bij bacteriële infecties.

Ik heb als kind geregeld antibiotica gehad. Het was een ‘paardenmiddel’ dat in de jaren tachtig makkelijk(er) werd voorgeschreven door artsen. Ik knapte er ook van op, maar er werd blijkbaar niet echt bij stilgestaan wat de effecten op de langere termijn konden zijn, de effecten op je microbioom. Het doodt niet alleen de ziekmakende bacteriën, maar helaas ook de goede! Je microbioom raakt verzwakt en ineens heb je het Prikkelbare Darm Syndroom. Ik weet nog dat een arts in die tijd een keer tegen mij zei: “Je darmen zijn net gatenkaas.” Ik begreep hier niets van. Zitten er gaten in mijn darmen? Ik kreeg geen verdere uitleg, maar had toen dus al veel buikklachten ontwikkeld. Nu denk ik dat de arts bedoelde dat mijn darmen te doorlaatbaar waren (lekkende darm).

Gelukkig is de kennis toegenomen en wordt tegenwoordig een probioticum aangeraden als ondersteuning van een zwakker microbioom, zeker in combinatie met een antibioticakuur. En zeker ook bij jonge kinderen (onder de drie jaar) van wie het microbioom nog in aanbouw is. Was dat bij mij maar gebeurd. Ik kan hier best verdrietig van worden. Maar in die tijd roeiden mijn ouders ook maar met de riemen die ze hadden en de arts had de kennis van nu ook nog niet paraat.

Maar… zou het niet nog fijner zijn als we een alternatief hadden naast het gebruik van antibiotica? Of misschien wel als vervanging van antibiotica? Dat het hier in Nederland normaal wordt dat we een fagenkuur kunnen halen bij de apotheek? De infectie bestrijden door een natuurlijk middel (de bacteriofaag) dat alleen de ziekmakende bacteriën aanvalt en de goede met rust laat! Het Eliava Instituut in Tbilisi, Georgië is al jaren met de techniek rondom bacteriofagen bezig. Het is daar heel normaal om voor een fagenbehandeling te kiezen. In Nederland is een behandeling met fagen (nog) geen geregistreerd geneesmiddel.

Moleculair microbioloog dr. Stan Brouns van de TU Delft doet fundamenteel onderzoek naar bacteriofagen. Er is dus roering op dit gebied en tv-programma’s geven er meer bekendheid aan. Ik ben benieuwd wat de toekomst hierin gaat brengen!