Logoklein (Small) 

PRIKKELBARE DARM SYNDROOM BELANGENVERENIGING

Aspergerisotto

Ankie van der Kruk
Prikkels, maart 2016

Ingrediënten

  • 750 gram asperges
  • 300 gram risottorijst
  • een paar draadjes saffraan
  • 750 ml kookvocht van de asperges of groentebouillon
  • 150 ml witte wijn
  • 3 eetlepels verse platte peterselie
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 100 gram geraspte Parmezaanse kaas

Recepten. aspergerisotto 1Bereiding
Schil de asperges en snijd ze in stukjes van 3 cm. Houd de topjes apart. Kook de aspergestukjes in ongeveer vijf tot acht minuten beetgaar, giet af (bewaar het kookvocht). Dompel de stukjes direct in ijskoud water en laat ze uitlekken.

Verwarm de olijfolie in een pan en doe er de rijst in. Roer om tot alle rijst glazig is. Doe de witte wijn erbij en roer door. Verwarm op een niet te hoog vuur. Roer nu de saffraan erdoor.

Houd ondertussen het aspergevocht warm en doe er iedere keer een soeplepel van door de rijst. Voeg pas de volgende lepel toe als het vocht is opgenomen en blijf regelmatig roeren. Als de rijst bijna gaar is (dit duurt ongeveer 20 minuten) de aspergestukjes en de (ongekookte) aspergetopjes erdoor roeren. Goed doorwarmen en als laatste de fijngesneden peterselie en de kaas erdoor roeren. Bij een goede risotto heeft de rijst nog wat bite en is deze vochtig. Als de rijst op een bord wordt geschept, loopt deze iets uit.

In plaats van asperges kunt u venkel nemen. Snijd de venkel in kleine blokjes en voeg deze na de wijn aan de rijst toe. Neem dan dille als kruid. De wijn kunt u vervangen door 150 ml meer bouillon te gebruiken.


Naschrift redactie

Let op: recepten zijn nooit geschikt voor alle PDS-patiënten.

Er kunnen altijd ingrediënten of bereidingswijzen genoemd worden waar uw darmen niet tegen kunnen. Vervang deze producten dan door iets anders of gebruik dit recept niet. Ook kunt u ervoor kiezen om minder van een bepaald product te gebruiken als uw darmen hierop beter reageren.