Logoklein (Small) 

PRIKKELBARE DARM SYNDROOM BELANGENVERENIGING

PDS-infodag 2018

zaterdag 3 november 2018

 
Tijd
13:00 tot 18:00 uur
Inschrijfperiode
donderdag 30 augustus 2018 t/m donderdag 25 oktober 2018
Inschrijving te annuleren tot
donderdag 25 oktober 2018
Locatie
Beatrixgebouw, Montageweg/Jaarbeursplein Utrecht
Aantal deelnemers
maximaal 250
 

Egel infodag

Direct inschrijven

Op zaterdag 3 november zijn PDS-patiënten en anderen die geïnteresseerd zijn in Prikkelbare Darm Syndroom van harte welkom op de landelijke PDS-infodag in Utrecht.

Locatie
Programma
Workshops
Aanmelden  
Social media

Locatie

De PDS-infodag wordt gehouden in het Beatrixgebouw, Montageweg/Jaarbeursplein, Utrecht. Het hele programma vindt plaats op de 2e verdieping.
Het Beatrixgebouw ligt direct naast Centraal Station Utrecht en is dus uitstekend te bereiken per openbaar vervoer. Volg vanaf het Centraal Station de borden ‘Jaarbeursplein’ en Beatrixgebouw. Bekijk vóór het reizen de route met OV of auto op www.jaarbeurs.nl/10/route.

Programma

 12:00 - 13:00 

 Registratie en ontvangst met koffie, thee, water en een grote informatiemarkt
 Uitreiking leuke goodiebag

 13:00 - 13:10  Welkom en opening door dagvoorzitter Sylvia Luijten
 13:10 - 13:35  Chronisch gezond en gelukkig zijn: is dit mogelijk in deze tijd? door dr. Judith Kocken
 13:35 - 14:00  Laboratoriumtesten: wat kunnen ze ons vertellen? door ing. Theodoor Scheepers 
 14:00 - 14:15  Voortgang van het PDS-project door Marijke Boersma (MLDS)
 14:15 - 14:30  Vragen uit de zaal naar aanleiding van de lezingen
 14:30 - 15:00  Pauze bij de grote informatiemarkt
 15:00 - 15:45

 Eerste ronde workshops:

 1. Je darmen denken meer dan je denkt! door Anne-Mieke Omtzigt en Monica Wijers
 2. Hypnotherapie als effectieve behandeling bij PDS door Elles van Paassen en Ingrid van der Kuijl
 3. Gezonde slaap als natuurlijk medicijn door Saskia van Wessel
 4. Krachtiger met pijn door Elke Fijnekam en Karin Sijtsma
 15:45 - 16:15  Pauze bij de informatiemarkt
 16:15 - 17:00

 Tweede ronde workshops:

 1. Je darmen denken meer dan je denkt! door Anne-Mieke Omtzigt en Monica Wijers
 2. Hypnotherapie als effectieve behandeling bij PDS door Elles van Paassen en Ingrid van der Kuijl
 3. Gezonde slaap als natuurlijk medicijn door Saskia van Wessel
 4. Krachtiger met pijn door Elke Fijnekam en Karin Sijtsma
 17:00  Verzamelen bij de informatiemarkt en borrel
 17:00 - 17:10  Dankwoord en afsluiting programma door voorzitter Theo Spaan
 17:10 - 18:00  Lotgenotencontact onder het genot van een drankje en een hapje op de informatiemarkt

Workshops

1. Je darmen denken meer dan je denkt!

p23-vrouw-kliniekendoor Anne-Mieke Omtzigt (integraal gynaecoloog) en Monica Wijers (integraal verpleegkundig hormoonspecialist) van Vrouw&klinieken

Naast voedsel verteren en ontlasting produceren, bepalen onze darmen onze stemming, ons denken en onze immuniteit. Maar ze bepalen ook de werking van onze hormonen en onze energiebalans. Tijdens de workshop ligt de nadruk op hormonen (neurotransmitters). Deze geven ons heel veel informatie over de darmwerking, maar ook bijvoorbeeld waar je sterke of minder sterke kanten liggen, hoe je herstelvermogen werkt en of je flexibel bent. Met een vragenformulier kun je je dopamine- en serotonineniveau bepalen en wordt uitgelegd welke invloed deze neurotransmitters hebben op je darmen. Via een reis langs de belangrijkste neurotransmitters komen we dan weer terug bij de darmen. 

2. Hypnotherapie als effectieve behandeling bij PDS

pds-logodoor Elles van Paassen en Ingrid van der Kuijl, hypnotherapeuten van de Samenwerkende PDS-therapeuten

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat hypnotherapie bij PDS zeer effectief is: 75 tot 80% van de PDS-patiënten reageert positief.
Bij hypnose en hypnotherapie denken sommige mensen aan een hypnotiseur die je in een soort diepe slaap brengt. Daarin zou men alles doen wat de hypnotiseur vertelt te doen. Dit is echter televisiehypnose en heeft niets te maken met de hypnose die wordt toegepast in de medische wereld. Hypnose en trance is eigenlijk een heel alledaags verschijnsel, te vergelijken met dagdromen of helemaal opgaan in een boek of film. Je bent dan geconcentreerd en tegelijkertijd diep ontspannen. Samen met de therapeut doe je allerlei verbeeldingsoefeningen, terwijl je heel ontspannen bent. Zo kun je je bijvoorbeeld een pijnlijke buik voorstellen als een warme, zachte buik. Zo’n gedachtebeeld heeft een positieve invloed op de darmwerking. Daarnaast weten we ook hoe negatieve gedachten en emoties ons lichaam beïnvloeden. In deze workshop krijg je uitleg over hoe hypnotherapie toegepast wordt naar aanleiding van concrete begrijpelijke voorbeelden en uitleg. En tot slot kun je zelf medische hypnose ervaren, toegepast op je PDS-klachten.

3. Gezonde slaap als natuurlijk medicijn

p23-slapendoor Saskia van Wessel van Saraja Slaapcoach

Gezonde slaap is voor iedereen belangrijk, maar is nog belangrijker als je te maken hebt met lichamelijke klachten of een chronische ziekte. Goed slapen zorgt voor lichamelijk en geestelijk herstel. Tijdens de interactieve workshop gaan we in op het ontstaan van slapeloosheid en het belang van ontspanning. We oefenen met een aantal korte ontspanningsoefeningen die je eenvoudig overal en in elke situatie kunt toepassen. We reiken een techniek aan om kritisch te leren kijken naar overtuigingen die de slaap belemmeren. Daarnaast onderzoeken we elementen in onze leefstijl die (onbewust) onze slaap negatief kunnen beïnvloeden.
Ook leer je over:

 • Het belang van slaap om optimaal te kunnen functioneren met PDS 
 • Slecht slapen als secundair probleem bij PDS 
 • De drie hoofdelementen uit de vicieuze cirkel van slaap die de nachtrust beïnvloeden: gedachten, gewoonten en ontspanning 

De tips en oefeningen uit de lezing kun je vervolgens direct toepassen om je eigen slaap te verbeteren.

p23-sterkmetpijn4. Krachtiger met pijn

door Elke Fijnekam en Karin Sijtsma van het Samenwerkingsverband Pijnpatiënten naar één stem

In deze workshop krijg je informatie over de cursus Sterk met pijn. In deze cursus word je ondersteund bij je zoektocht om je leven weer in eigen hand te nemen. Speciaal hiervoor getrainde vrijwilligers begeleiden de cursus. Zij werken vanuit hun eigen ervaringsdeskundigheid. Zij hebben zelf ook chronische pijn (gehad). Dat maakt deze cursus extra bijzonder! Tijdens elke bijeenkomst wordt tijd vrijgemaakt voor aandacht voor het lichaam door het doen van ontspanningsoefeningen.Ook leer je over de meest voorkomende klachten, de balans tussen draaglast en draagkracht, hoe je kunt communiceren met je omgeving en je huisarts en kijken naar je eigen mogelijkheden.
Naast informatie over de cursus, ga je het in de workshop met elkaar hebben over hoe je naar jezelf kijkt en hoe je dit kunt verbeteren.

Aanmelden

Schrijf je voor 25 oktober in via onderstaande knop Inschrijven. Je komt dan bij het aanmeldformulier. Als je PDSB-lid bent moet je eerst inloggen.
Er is een maximum aantal bezoekers voor deze middag, dus wacht niet te lang met inschrijven. 

Je kunt bij je aanmelding je keuze aangeven voor 2 workshops en 1 reserveworkshop.

Aanmelden via het formulier heeft de voorkeur, maar kan eventueel ook via telefoon 088-7374688. Dit nummer is meestal op werkdagen bereikbaar tussen 15.00 en 17.00 uur en dinsdagavond tussen 19.00 en 21.00 uur. 

De kosten bedragen voor leden € 7,50 p.p. en niet-leden € 15,00 p.p. Introducés krijgen 50% korting en betalen dus € 7,50.
PDSB-vrijwilligers en hun introducés hebben gratis toegang, maar moeten zich wel aanmelden. Er staat altijd een prijs genoemd in de bevestigingsmail, maar bij PDSB-vrijwilligers en hun introducés wordt er geen geld afgeschreven. 
Bij de toegangsprijs inbegrepen zijn alle lezingen, workshops, informatiemarkt, de hele dag hapjes en drankjes, en bovendien ontvang je weer een verrassende goodiebag.

Bij aanmelding via de website machtig je de PDSB voor het afschrijven van het bedrag. Geef je je telefonisch of per e-mail op, wil je dan het bedrag overmaken op bankrekeningnummer NL03RABO0168769816 t.n.v. PDS Belangenvereniging te Leeuwarden, onder vermelding van je naam en aantal personen.

Heb je vragen over de PDS-infodag? Mail naar infodag@pdsb.nl of bel 088-7374688 (op werkdagen meestal bereikbaar tussen 15:00 en 17:00 uur en op dinsdag ook tussen 19:00 en 21:00 uur).

Social media

Egel smartphoneWil je twitteren over of naar aanleiding van de PDS-infodag? Gebruik de hashtag #PDSdag en volg de @PDSB. Zowel op Twitter als op Facebook zullen wij tijdens de PDS-infodag nieuwtjes delen.

 

 

Terug naar boven

 

 

 

Terug naar Agenda

 

 


Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging
Geen bezoekadres
Postbus 2597
8901 AB Leeuwarden
KvK-nummer: 32082218

ofni.[antispam].@pdsb.nl

eitartsinimdanedel.[antispam].@pdsb.nl

 

 

Word lid! De voordelen op een rij: