Logoklein (Small) 

PRIKKELBARE DARM SYNDROOM BELANGENVERENIGING

PDS-infodag 2017

zaterdag 4 november 2017

 
Tijd
13:00 tot 18:00 uur
Inschrijfperiode
vrijdag 1 september 2017 t/m zondag 29 oktober 2017
Inschrijving te annuleren tot
zondag 29 oktober 2017
Locatie
Beatrixgebouw, 2e etage, Montageweg/Jaarbeursplein Utrecht
Aantal deelnemers
maximaal 250
 

Egel infodag

Op zaterdag 4 november zijn PDS-patiënten en anderen die geïnteresseerd zijn in Prikkelbare Darm Syndroom van harte welkom op de landelijke PDS-infodag in Utrecht.

Locatie
Programma
Workshops
Aanmelden  
Social media

Locatie

De PDS-infodag wordt gehouden in het Beatrixgebouw, Montageweg/Jaarbeursplein, Utrecht. Het hele programma vindt plaats op de 2e verdieping.
Het Beatrixgebouw ligt direct naast Centraal Station Utrecht en is dus uitstekend te bereiken per openbaar vervoer. Volg vanaf het Centraal Station de borden ‘Jaarbeursplein’ en Beatrixgebouw. Bekijk vóór het reizen de route met OV of auto op www.jaarbeurs.nl/10/route.

Programma

 12:00 - 13:00   Registratie en ontvangst met koffie, thee, water en een grote informatiemarkt met 22 interessante stands
 13:00 - 13:10  Welkom en opening door dagvoorzitter dr. Melanie Meijer
 13:10 - 13:35  PDS anno 2017: wat weten we en wat kunnen we? prof. dr. Jeroen Kolkman
 13:35 - 14:00  Kwaliteit van de PDS-zorg in Nederland: wat verwacht de patiënt en wat biedt de MDL-arts? prof. dr. Ad Masclee 
 14:00 - 14:15  Vragen uit de zaal n.a.v. de lezingen
14:15 - 14:30  Presentatie MLDS
 14:30 - 15:00  Pauze bij de grote informatiemarkt met 22 interessante stands
 15:00 - 15:55

 Eerste ronde workshops:

  1. Het kunstje dat elimineren heet (voedselintoleranties) door Marloes Collins
  2. Orthomoleculaire geneeskunde: de nieuwe kijk op PDS door Petra Vermeer
  3. Online coaching: grip op je buik door Sacha Visser
  4. Mindfulness voor PDS-patiënten door Esther Mostert
 15:55 - 16:00  Wissel
 16:00 - 16:55

 Tweede ronde workshops:

  1. Het kunstje dat elimineren heet (voedselintoleranties) door Marloes Collins
  2. Orthomoleculaire geneeskunde: de nieuwe kijk op PDS door Petra Vermeer
  3. Online coaching: grip op je buik door Sacha Visser
  4. Mindfulness voor PDS-patiënten door Esther Mostert
 16:55 - 17:00  Verzamelen bij de informatiemarkt en borrel
 17:00 - 17:10  Dankwoord en afsluiting programma door voorzitter Theo Spaan
 17:10 - 18:00
  • Lotgenotencontact onder het genot van een drankje en een hapje op de informatiemarkt
  • Uitreiking goodiebag tegen inlevering naam-/programmakaartje bij de registratietafel

Workshops

1. Het kunstje dat elimineren heet, voedselintoleranties

Egel voedseldagboekDenk je dat voedingsmiddelen bij jou je buikpijnklachten verergeren? Dat het eten van voedingsmiddelen met gluten, FODMAPs, lactose, histamine en dergelijke de boosdoeners zijn? Of ben je wellicht veel te streng voor jezelf en je omgeving...
Want is het verstandig om maandenlang, soms wel jarenlang, je eetpatroon aan te passen? Wanneer je onder begeleiding van een diëtist het dieet hebt voorgeschreven gekregen is er natuurlijk geen vuiltje aan de lucht, dan weet je zeker dat je geen voedingsstoffen tekort komt.

Hoe kom je er nu snel achter waar je klachten vandaan komen?
Normaal gesproken kom je eerst bij je huisarts die aan de hand van je klachten en je eetdagboek een bloedonderzoek of krasjestest voorstelt. Komt daar niets uit? Dan heb je geen allergie, maar het kan wel een voedselovergevoeligheid zijn.

In deze workshop neemt Marloes Collins van het Allergieplatform je mee in de wereld van het elimineren. Ze laat zien wat de meest voorkomende voedselovergevoeligheden zijn.

Het zou fijn zijn als je een week lang een eetdagboek bij zou willen houden voor deze workshop. Neem dit ingevulde bestand op papier mee naar de PDS-infodag als je deze workshop kiest.  

Verzorgd door Marloes Collins, Allergieplatform

2. Orthomoleculaire geneeskunde: de nieuwe kijk op PDS

In Nederland heeft 1 op de 5 mensen regelmatig darmklachten. Omdat de klachten vaak algemeen zijn is het lastig om een diagnose te stellen. Meerdere oorzaken kunnen hierop van invloed zijn zoals: een verstoorde darmflora, spijsvertering, hormoonbalans en er kan een verhoogde stressgevoeligheid zijn.

Egel buikluisterenOp de landelijke PDS-infodag gaat Petra Vermeer van praktijk de Waterlely uitleg geven hoe een orthomoleculair therapeut te werk gaat. Orthomoleculair betekent ortho = juist en moleculair = moleculen. Het gaat dus om de juiste moleculen, om de juiste voedingsstoffen (mineralen en vitamines) die het lichaam nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren.
Soms loopt dit proces niet helemaal goed en krijgen bepaalde delen van het lichaam niet voldoende voedingsstoffen, waardoor je ziek kunt worden.

Als orthomoleculair- en darmtherapeut ga je op zoek naar waar het mis gaat in het lichaam. Dit kan in de spijsvertering zijn, maar ook in de darmen. Want als afvalstoffen niet goed meer kunnen worden afgevoerd, dan kunnen voedingsstoffen niet goed meer worden opgenomen en ontstaat er een situatie die niet wenselijk is. Als de verstoringen tijdens een consult in kaart zijn gebracht, dan kan er een behandelplan worden opgesteld. Een behandelplan bestaat uit advies geven over voeding, lifestyle, beweging en suppletie.

Een goede orthomoleculair therapeut is aangesloten bij een beroepsvereniging, de MBOG. Dit is een beroepsvereniging waarbij therapeuten zijn aangesloten die een gedegen opleiding hebben genoten. Ook is het een waarborg dat de consulten bij deze therapeuten (deels) vergoed worden door de zorgverzekering. 

In deze workshop gaat Petra je uitleg geven wat orthomoleculaire geneeskunde voor jou kan betekenen!  

Verzorgd door Petra Vermeer, praktijk De Waterlely

3. Online coaching: grip op je buik

Egel smartphoneGraag nodigt  de Diëtisten Coöperatie Nederland (DCN) je uit bij deze workshop, verzorgd door diëtisten van de DCN.

Waarschijnlijk heb je al heel wat gelezen of gehoord over wat je moet eten bij klachten ten gevolge van het PDS. Vertellen deze diëtisten iets nieuws? Wie weet!

Ze vertellen je in ieder geval iets nieuws over een begeleidingsprogramma van de diëtisten van de DCN. Ze hebben dit ontwikkeld als onderdeel van hun begeleiding, omdat ze geloven in de meerwaarde van intensievere, persoonlijke begeleiding bij het ontwikkelen van een voedingspatroon dat minder klachten geeft.

Tijdens de workshop delen ze hun ervaringen die ze hebben opgedaan met de pilot die ze dit jaar hebben gehouden. Essentieel hierbij is de aansluiting bij jouw persoonlijke voeding, ervaring en klachten.
Maar bovenal kun je tijdens de workshop je vragen op de diëtisten afvuren en ervaringen delen met andere deelnemers.

Verzorgd door Sacha Visser, Diëtisten Coöperatie Nederland 

4. Mindfulness voor PDS-patiënten

Ontdek hoe Mindfulness kan helpen anders om te gaan met PDS.

Egel therapiePDS zorgt vaak voor lichamelijke klachten, ongemak en stress. Daar zijn velen van jullie vast mee bekend. Helaas krijg je als bonus soms ook nog eens extra stress door deze klachten en word je misschien op sociaal gebied gehinderd door PDS. Hierdoor ben je wellicht geneigd om situaties te gaan vermijden. Begrijpelijk, maar is dat echt altijd nodig? Hoe ga je hier mee om? Wat zijn jouw alternatieven? Hoe maak je goede keuzes hierin?  Hoe kan je jouw pijn en draaglast verlichten? Dergelijke vraagstukken staan in deze workshop centraal.

De invloed van stress en voeding op PDS wordt besproken en ervaringen worden gedeeld. Mindfulness geeft inzicht in de manier hoe jij reageert op stress. Dat is altijd uniek. Net zoals jouw PDS-klachten en de manier hoe jij hiermee omgaat persoonlijk is. Mindfulness is een simpele en praktische methode in het ontdekken van jouw eigen patronen en het anders leren omgaan met stress en PDS.

Voor de vereniging heeft Mindfulnesstrainer Esther Mostert een workshop op maat gemaakt: 'Mindfulness als je gezondheid geen vast gegeven is.' Dit thema is ook opgenomen in de Mindfulness Mentor app. PDS-patiënten kunnen hier alvast mee aan de slag, zodat ze tijdens de workshop de diepte in kunnen gaan. Voor vragen mail de trainer gerust. Ze helpt eenieder graag, want ze weet uit ervaring hoe vervelend PDS-klachten kunnen zijn, maar ook hoe mindfulness hierbij kan helpen.

Verzorgd door Esther Mostert, Mindfulnessmentor 

Aanmelden

De aanmelding is inmidels gesloten.

Schrijf je voor 29 oktober in via onderstaande knop Inschrijven. Je komt dan bij het aanmeldformulier. Als je PDSB-lid bent moet je eerst inloggen.
Er is een maximum aantal bezoekers voor deze middag, dus wacht niet te lang met inschrijven. 

Je kunt bij je aanmelding je keuze aangeven voor 2 workshops en 1 reserveworkshop.

Aanmelden via het formulier heeft de voorkeur, maar kan eventueel ook via telefoon 088-7374688. Dit nummer is meestal op werkdagen bereikbaar tussen 15.00 en 17.00 uur en dinsdagavond tussen 19.00 en 21.00 uur. 

De kosten bedragen voor leden € 7,50 p.p. en niet-leden € 15,00 p.p. Introducés krijgen 50% korting en betalen dus € 7,50.
PDSB-vrijwilligers en hun introducés hebben gratis toegang, maar moeten zich wel aanmelden. Er staat altijd een prijs genoemd in de bevestigingsmail, maar bij PDSB-vrijwilligers en hun introducés wordt er geen geld afgeschreven. 
Bij de toegangsprijs inbegrepen zijn alle lezingen, workshops, informatiemarkt, de hele dag hapjes en drankjes, en bovendien ontvang je weer een verrassende goodiebag.

Bij aanmelding via de website machtig je de PDSB voor het afschrijven van het bedrag. Geef je je telefonisch of per e-mail op, wil je dan het bedrag overmaken op bankrekeningnummer NL03RABO0168769816 t.n.v. PDS Belangenvereniging te Leeuwarden, onder vermelding van je naam en aantal personen.

Heb je vragen over de PDS-infodag? Mail naar infodag@pdsb.nl of bel 088-7374688 (op werkdagen meestal bereikbaar tussen 15:00 en 17:00 uur en op dinsdag ook tussen 19:00 en 21:00 uur).

Social media

Wil je twitteren over of naar aanleiding van de PDS-infodag? Gebruik de hashtag #PDSdag en volg de @PDSB. Zowel op Twitter als op Facebook zullen wij tijdens de PDS-infodag nieuwtjes delen.

Terug naar boven

Terug naar Agenda

 

 

 


Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging
Geen bezoekadres
Postbus 2597
8901 AB Leeuwarden
KvK-nummer: 32082218

ofni.[antispam].@pdsb.nl

eitartsinimdanedel.[antispam].@pdsb.nl

 

 

Word lid! De voordelen op een rij: